Turşu tariflerinde, salatalarda ve temizlikte sık sık kullandığımız sirkenin birçok çeşidi bulunmaktadır. En çok kullanılan çeşitleri ise elma, üzüm, dut, beyaz sirke ve alıç sirkesidir. Kimi zaman aroma katmak, kimi zaman sos yerine koymak için kullanılan sirkenin insan sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Sofralardan eksik edemediğimiz bu lezzeti, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Evde sirke yapmak zor gibi görünse de, doğru adımlar uygulandığında aslında oldukça basittir. Hazır olarak satın alınan sirkeler, rafinasyon ürünü olduğu için tüm faydalarından yararlanamıyoruz. Bu nedenle fermantasyon sürecini tamamlayan doğal sirkeler hazırlamak bize düşüyor. Peki, evde sirke nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, ev yapımı kolay sirke tarifleri:
Fermantasyon, maddelerin mantar ve bakteriler yardımıyla mayalanmasına verilen isimdir. Fermantasyon işlemini tamamlayan meyve ve sebzeler, insan vücudu için daha sağlıklı bir hale gelir. Sirkenin yanı sıra ekşi maya, yoğurt, kefir gibi maddeler de fermantasyon sürecinden geçer. Fermantasyon süreci, kullanılan malzemeye göre 30-45 gün arasında değişir. Fermente olan maddeleri tükettiğimizde faydalarından daha çok yararlanabiliriz.
Sirke, mayalı bir madde olarak bilinir. Sirkenin mayalanması için de sirke anasına ihtiyaç duyulur. Sirkeyi ilk kez kurduğunuzda içerisinde jelimsi bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, sirke anasıdır. Ve saklanarak diğer sirkelerin yapımında kullanılabilir. Sirke anasını oluşturan malzemeler ise şeker oranı yüksek meyveler, içme suyu, bulgur ve nohut gibi bakliyatlardır. Sirke anasının rengi, kullandığınız malzemeye göre değişiklik gösterir.
Sirke denildiğinde ilk akla gelen çeşit, elma sirkesidir. Mutfaklarda sık sık kullanılan elma sirkesini, yalnızca 3 malzeme ile kolayca hazırlayabilirsiniz.
Alıç meyvesi, elma sirkesi ve kaya tuzu ile hazırlanan alıç sirkesi, ortalama 10 gün içinde sofralardaki yerini alır. Salatalarda sık sık kullanılmasının yanı sıra, suyla birlikte seyreltilerek de içilebilir.
Pirinçten elde edilen pirinç sirkesi, özellikle Uzakdoğu mutfağında sık sık tüketilir. Diğer sirkelere göre daha hafif ve tatlı bir tada sahiptir. Pirinç sirkesi, temizlik ve gümüşleri parlatmak için de kullanılır.
Egzama ve cilt hastalıklarına karşı etkili olan dut sirkesi, karadut veya beyaz dut ile hazırlanabilir. Karadut sirkesinin hazırlanması ortalama 45 günü bulabilir.
Son yıllarda popüler olmaya başlayan sirke çeşitlerinden biri de, ceviz sirkesidir. Öğütülmüş ceviz ve bal ile hazırlanan bu sirke, 20 gün içinde fermantasyon sürecini tamamlar.
Beyaz üzüm ve hardal tohumu ile hazırlanan üzüm sirkesi, karanlık ve serin bir ortamda 30 gün muhafaza edilir. Kullanılacağı zaman mutlaka süzgeçten geçirilmelidir.
Hurma sirkesi, Medine hurması ve cennet hurması olmak üzere 2 farklı şekilde hazırlanabilir. Medine hurması sirkesi 6 hafta, cennet hurması sirkesi ise 4 hafta içinde kullanıma hazır hale gelir.
Yazın en sevilen meyvelerinden biri olan kiraz, sirke yapımında da kullanılır. Kiraz sirkesi yapımında, kirazlar ezilerek kavanoza yerleştirilir. Üzerine diğer malzemeler eklendikten sonra 20 gün boyunca karanlık bir yerde muhafaza edilir.
Bağırsak problemi yaşayan kişilere önerilen enginar sirkesi, enginarın sap ve yaprak kısımlarıyla hazırlanır. Ortalama 15-20 gün içinde fermantasyon süreci tamamlanır.
Hafif bir tada sahip olan gül sirkesi, yenilebilir gül yaprakları, su ve sirke ile hazırlanır. Yemeklerin içinde kullanılan bu sirke, ayrıca sivilce ve cilt bakımı için tonik olarak da kullanılabilir.
Mevsimin en taze narları ile hazırlanan bu sirke, özellikle salata yapımında kullanılır. Nar sirkesi yapımı için, nar taneleri güzelce ayıklanmalıdır. Sirkenin ömrünü uzatmak için, içerisine kaya tuzu atılır.
Beyaz sirke keskin bir tada ve kokuya sahip olduğu için her yemekte tercih edilmez. Genellikle salata ve turşu yapımında kullanılır. Ayrıca temizlik alanında da kullanılması mümkündür.
Şunlara da göz atın;