Evde Çorba Hazırlarken En Çok Yapılan 8 Hata

Evde çorba hazırlarken hemen hemen herkesin yaptığı bazı hatalar vardır. Bu hatalara dikkat ederek daha lezzetli çorbalar hazırlamaya ne dersiniz? İşte, çorba hazırlarken en çok yapılan 8 hata ve ç��züm önerileri:
Evde Çorba Hazırlarken En Çok Yapılan 8 Hata
15 Nisan 2024, 10:24

Başlangıç menülerini süsleyen çorbalar, Türk mutfağında oldukça önemli bir yere sahiptir. Yaz kış demeden sofraya çorba olmadan oturmayan bir milletiz. Özellikle kış aylarında şifa olsun diye yapılan çorbaları içerken keyfimize keyif katarız. Peki, bağışıklığı güçlendirmek, hastalıklardan korunmak, kilo kontrolüne dikkat etmek için tükettiğimiz çorbaları doğru hazırlıyor muyuz? Evde çorba hazırlarken bu hataları yapıyorsanız, şimdiye kadar yaptığınız tüm çorbaları unutmanızı öneriyoruz. Daha lezzetli ve faydalı çorbalar hazırlamak için, bazı noktalara dikkat etmeniz gerektiğini hatırlatıyoruz. İşte, çorba hazırlarken en çok yapılan hatalar:

  1. Et veya Sebze Suyunu Önceden Hazırlamamak

et suyu

Çorbaya lezzet katan en önemli malzemelerin başında et suyu, tavuk suyu veya sebze suyu gelir. Çorba yapımında normal su kullanmak yerine et veya sebze suyu kullanarak aromatik bir tat elde edebilirsiniz. Ancak bu suyu genellikle son dakikaya bırakıyorsanız büyük bir hata yaptığınızı söyleyebiliriz. Ev yapımı et ve sebze suyunu çorba yapımından 3-5 saat önce hazırlamanız gerektiğini bir köşeye not edin.

  1. Tuzu Fazla Olan Çorbayı Dökmek

tuzlu çorba

Bazen elimizin ayarı kaçabiliyor ve çorbaya ekleyeceğimiz bazı malzemeleri fazla fazla atabiliyoruz. Bu malzemelerin başında ise tuz geliyor. Eğer çorbanız çok tuzlu olduysa, ilk aşamada kaçıp çorbanızı dökmeyin. Fazla tuzlu çorbaları kurtarmak için yapmanız gereken, çorbanın içerisine kabuğu soyulmuş 2-3 dilim patates eklemek. Patatesler tamamen piştiğinde tuzu iyice emecektir. Servis etmeden önce patatesleri çıkartabilir ve çorbanızın tadına yeniden bakabilirsiniz.

  1. Tencere ve Kaşık Seçimi

çelik tencere

Çorba yapımında kullandığınız tencere önemsiz gibi görünse de, çorbanın kıvamına, lezzetine ve rengine etki eder. Çorba yapımında çelik veya bakır tencere kullanırsanız daha lezzetli olduklarını görebilirsiniz. Aynı şekilde çorbayı hazırlarken kısık ateşte tahta kaşık ile yavaş yavaş karıştırarak kıvamını daha iyi tutturabilirsiniz.

  1. Yoğurtlu Terbiyeleri Soğukken Ekmek/Çorbayı Kesmek

yoğurtlu çorba

Özellikle yoğurtlu çorbaları hazırlarken en çok karşılaşılan sorunlardan biri, çorbanın kesilmesi. Sıcak çorbanın içerisine soğuk terbiye eklerseniz, çorbanız çok geçmeden kesilmeye başlayacaktır. Bunu önlemek için yoğurtlu terbiye karışımını ılık su veya sütle ısıtın. Yoğurtlu terbiye ılıklaştığında çorbanın içerisine ekleyebilirsiniz.

  1. Yağı Fazla Kaçan Çorbayı Dökmek

yağlı çorba

Tuz da olduğu gibi eğer çorbanın yağı çok fazla olduysa, hemen dökmeyi düşünmeyin. Yağlı çorbayı kurtarmasın en basit yolu, çorbanın içerisine bir marul yaprağı atmaktır. Marul yaprağı fazla yağı çektikten sonra çıkartın ve çorbanızı afiyetle için.

  1. Çorbayı Yüksek Ateşte Pişirmek

pişmiş çorba

İyi bir çorba yapmanın ilk adımı sabırlı olmaktan geçiyor. Çorbayı yetiştirmek için acele etmek en çok yapılan yanlışlardan biridir. Kıvamı yerinde bir çorba hazırlamak için kısık ateşte, ağır ağır pişirmek gerekiyor.

  1. Baharatları Erken Eklemek

baharat

Çorba yapımında kullanacağınız pul biber, nane, kekik gibi baharatları çorbayı pişirirken eklemek oldukça yanlış. Tuz dışındaki baharatları çorba pişerken eklemek rengin değişmesine ve tadının bozulmasına yol açabilir. Bu yüzden çorbayı servis ettikten sonra baharatları ilave edin. Sütlü çorbalarda tuz en son aşamada eklenmelidir.

  1. Terbiyeyi Tek Seferde Eklemek

çorba terbiyesi

Hazırladığınız terbiyeyi tek seferde ve bir anda eklerseniz, kıvamı tutturma konusunda zorluk yaşayabilirsiniz. Bu yüzden terbiyeyi yavaş yavaş eklemeli ve bir yandan çorbayı karıştırmaya devam etmelisiniz.

Okurlarımız Tarafından Çok Beğenilen Çorba Tarifleri

  1. Cennet Çorbası
  2. Tutmaç Çorbası
  3. Gazpacho Çorbası
  4. Tandır Çorbası
  5. Kremalı Mantar Çorbası
  6. Soğan Çorbası
  7. Kabak Çorbası
  8. İşkembe Çorbası
  9. Kemik Suyu Çorbası
  10. Ezogelin Çorbası

Şunlara da göz atın;

  1. Değişik çorba tarifleri
  2. Tavuklu çorba tarifleri
  3. Terbiyeli çorba tarifleri
  4. Doyurucu çorba tarifleri
  5. Diyet çorba tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo