Fıstık ezmesi en favori sürülebilir lezzetlerden biridir. Protein, magnezyum ve E vitamini gibi besinlerle yüklü olan bu madde, egzotik soslar yapmak, smoothie'nizi yemeğe dönüştürmek, egzersiz öncesi atıştırmalık olarak muz üzerine sürmek ve lezzetli tatlılar yapmak için ilginç bir malzemedir. Herkes fıstık ezmesinin çikolatayla mükemmel bir uyum sağladığını bilir.
Ne yazık ki, geleneksel fıstık ezmesi, yer fıstığının yanı sıra, bazıları sağlığa olan faydalarını azaltan katkı maddeleri ile doludur. Bunlara tuz, şeker, yağ, ksilitol ve yapay tatlandırıcılar dahildir.
Evde fıstık ezmesi yapmak son derece basittir. Hatta paradan tasarruf etmenizi bile sağlayabilir. Daha da iyisi, zevklerinize ve beslenme gereksinimlerinize uygun olanı yapabilirsiniz. Daha az çaba gerektiren, daha ucuz bir ikram istiyorsanız, ev yapımı fıstık ezmesi doğru yoldur.
Başlamadan önce en iyi fıstık ezmesini yapmak için ideal fıstıkları seçmelisiniz. Kavrulmamış, tuzsuz ve kabuksuz kullanmanızı öneririz. Elbette kavrulmuş olarak alırsanız zamandan tasarruf edersiniz. Ancak bunları kendiniz kavurmanın lezzetini ve tazeliğini kaybedeceksiniz.
Bu zamanın bir kısmını kabuklu yer fıstığı satın alarak telafi edebilirsiniz. Ancak kabuksuz yer fıstığı daha hızlı kavrulur. Başka bir seçenek de kabukları soyulmuş ve daha sonra kabuğunu çıkarmak için kaynatılmış beyazlatılmış yer fıstığı satın almaktır. Bu aynı zamanda kızartılmalarını da kolaylaştırır, ancak yine de lezzetini kaybedebilirsiniz.
Her iki durumda da tuzsuz fıstıkları tercih edin, böylece tuzluluk seviyesini kendiniz kontrol edebilirsiniz. Yer fıstığınızın aldığı ön işleme düzeyine ek olarak, farklı yer fıstığı türlerini de seçebilirsiniz.
Yer fıstığını kendiniz kavurmanız, yer fıstığının içindeki yağın serbest kalmasını sağlar. Bu, lezzeti ve tazeliği artırmaya yardımcı olur ve aslında. Evde kavurma basittir ve kuruyemişlerin işlenmesini kolaylaştırır.
Fındıklarınızı bir fırın tepsisine yayın ve 180 derecede pişirin. Kabuksuz fıstık kullanıyorsanız, fıstığın yağlarını korumasına yardımcı olmak için kabuklarını açık bırakın.
Bıçak aparatlı bir mutfak robotu, fıstık ezmesi yapmanın en kolay yoludur. Açmadan önce kavrulmuş fıstıklarınızı ekleyin. Yer fıstığınız kabaca üç aşamadan geçecek. Darbe verip bırakmanız veya bunların sonuna kadar işlenmesine izin vermeniz, istediğiniz sonuçlara ve ekipmanınızın aşamalardan ne kadar iyi geçtiğine bağlıdır.
Birinci aşamada fıstıklar ince ince doğranır. İçerisindeki yağlar çıkana kadar fıstıkları robotta döndürün. Yağlar artık tamamen serbest kalacak ve size tereyağ kıvamında bir kıvam verecektir. İstediğiniz pürüzsüz fıstık ezmesi dokusunu elde edene kadar işleme devam edin.
Eğer iri fıstık ezmesi istiyorsanız, başlamadan önce fıstıkların yaklaşık yarısını bir kenara koyun. İstediğiniz büyüklükte doğrayın ama işlemeyin; bunları tamamlanmış tarife eklemeniz yeterlidir. Aynı sonuçları elde etmek için yüksek güçlü bir blender da kullanabilirsiniz. Bu durumda kap daha ince olduğundan daha sık durup kenarlarını kazımanız gerekebilir. Temizlemesi de daha zor olacaktır. Çıkarılabilir tabanı olan bir blenderin kullanımı ve temizliği daha kolaydır.
Pek çok geleneksel kavanozlu fıstık ezmesi markasının aksine, ev yapımı fıstık ezmesi, kıvamından hoşlanmadığınız sürece yağ gerektirmez. Karışımınızın daha kremalı olması gerektiğini düşünüyorsanız, biraz yağ işinizi görecektir.
Belirtildiği gibi, lezzete uygun en iyi seçim fıstık yağıdır. Yer fıstığı yağınız yoksa bitkisel yağ (mısır, kanola, soya veya bazı karışımlar gibi) kullanabilirsiniz çünkü nötr bir tada sahiptir. Bazı aşçılar eritilmiş hindistancevizi yağı bile kullanır, ancak tatlar muhtemelen dikkatinizi çekecek.
Bu aşamada fıstık ezmesinin fındık tadının ortaya çıkmasına yardımcı olmak için bir avuç tuz da ekleyebilirsiniz. Karışımınız kremsi bir kıvama geldiğinde, yaklaşık bir çorba kaşığı yağ ve beğeninize bağlı olarak bir tutamdan ½ çay kaşığına kadar tuz ekleyin. Daha sonra bir veya iki dakika daha nabız atın. Yeterli yağ ekleyip eklemediğinizi belirlemek için kıvamı izlemeye devam edin.
Fıstık ezmesini evde yapmak, her türlü lezzetli lezzeti denemenize olanak tanır. Belki de en bariz olanı temel şekerli fıstık ezmesidir. Stevia, pudra şekeri, eritritol veya hindistancevizi şekeri gibi tozlar en iyi sonucu verecektir.
Diğer bir seçenek de hurma kullanarak harmanlamaktır. Ayrıca tatlandırmak için reçel, bal veya akçaağaç şurubu kullanmak sizin için daha fazla seçenektir ancak bunları eklerken dikkatli olun çünkü sıvı içerikleri kıvamı bozabilir. Vanilya gibi özler kullanmaktan kaçının çünkü bu tür karışımlar için fazla suludurlar. Sıvı tatlandırıcınızı en son yağınızla birlikte ekleyin.
Ev yapımı fıstık ezmesi yapmak istiyorsanız ancak fıstıklarınız bittiyse deneyebileceğiniz bir kısayol var: fıstık ezmesi tozu. Bu, onu taze yapmanın en sevdiğimiz yolu değil, ancak doğru yaparsanız bir tutam işe yarayabilir.
Yağları kurutulan fıstıklardan yapıldığından, gerçek fıstıklardan yapılan ev yapımı fıstık ezmesiyle aynı krema kıvamına sahip olmayacaktır. İşin iyi tarafı, anında fıstık ezmesi yapmak için yapmanız gereken tek şey su eklemektir. Fıstık yağınız varsa su yerine karışıma dikkatlice ekleyebilirsiniz.
Doğal fıstık ezmesi kolayca ayrılır çünkü zamanla yağlar tekrar katı hale gelir. Bu, her kullanımdan önce karıştırmanız gerektiği anlamına gelir. Her seferinde kolayca karışmasını sağlamanın en iyi yollarından biri baş aşağı saklamaktır. Fıstık ezmesine sık sık ulaşıyorsanız, kavanoz, yağların çoğu zaman kremsi kalmasını sağlayacak şekilde hareket etmesini sağlayacak kadar sık çevirilecektir. Hala ayırma konusunda sorun yaşıyorsanız, karıştırmak için tek çırpıcılı bir el mikseri kullanın.
Bitmiş fıstık ezmenizi daha kabarık hale getirmek istiyorsanız yoğun krema ekleyebilirsiniz. Doğru kıvamda çıktığından emin olmak için biraz kremaya ihtiyacınız olacak. Bu işi yapmak için bir el mikseri gereklidir. Süt ürünleri tüketmeyenler için, krema sertleşene kadar buzdolabında bekletilmiş tam yağlı hindistan cevizi kremasını kullanabilirsiniz. Fıstık ezmesine eklemeden önce ayrı olarak çırpın. Bu, kabarık dokulu bir tepesi oluşturacaktır, ancak uzun sürmeyecektir.
Bir adım daha ileri gidebilir ve ev yapımı fıstık ezmenizi kullanarak hatmi tüyleriyle kremalı fıstık ezmesi yapabilirsiniz. Bunun için sadece fıstık içeren ev yapımı bir tarif kullanmanızı öneririz.
Kendi fıstık ezmenizi yaparken en iyi sonucu almak için yapılması ve yapılmaması gereken birkaç şey vardır. Su bazlı sıvı eklemeyin. Eklemeniz gereken tek ince sıvı yağdır. Su, fıstık ezmenizin kıvamını bozacaktır, bu yüzden bu tariflere bol miktarda krema eklemeniz gerekir. Akçaağaç şurubu gibi eklemek istediğiniz diğer koyu sıvıları eklemek için sonuna kadar bekleyin ve miktarı konusunda çok dikkatli olun.
Tıpkı baharat ekleyebildiğiniz gibi, fıstık ezmenize antioksidan desteği sağlamak için tozları da kolayca ekleyebilirsiniz. Bazı harika fikirler arasında kolajen, adaptojenler, maca kökü, zerdeçal karışımları ve moringa yer alır. Meyve tozları gibi daha ağır tatları denemeden önce hafif veya nötr tadı olan tozlar ekleyerek başlayın.
Tozları en sona eklemek en iyisidir, böylece duraklatabilir, tadabilir ve kıvamı izleyebilirsiniz. 1 veya 2 yemek kaşığını aşmayın, aksi takdirde hem lezzetten hem de kıvamdan ödün verebilirsiniz.
Fıstık ezmesini uzun süre saklamak kolaydır. Fıstık ezmenizi kavanoza koyun. Isı sadece onu eritip yağların ayrılmasına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda bozulmayı da hızlandırabilir, bu nedenle onu her zaman serin tutun. Saklayacak serin ve karanlık bir alanınız yoksa buzdolabınızda saklamak isteyebilirsiniz. Bitirilmesi uzun zaman alıyorsa, soğutma da önerilir.
Fıstık ezmesini çok sık kullanmıyorsanız dondurabilirsiniz. Ancak dondurmanın, buz çözüldükten sonra bile yayılmasını çok zorlaştıracağını unutmayın. Zaten kavanoza batırmaya başladıysanız, hava geçirmez bir kaba koymak veya dondurucuda güvenli bir Kilitli torbaya koymak en iyisidir. Aksi takdirde donma sırasında yine de bozulabilir.
Dikkate alınması gereken bir diğer husus, eklediğiniz diğer malzemelerin raf ömrüdür. İçerisine krema türevi ürünler kullanıyorsanız soğutmak gerekir.
Ev yapımı fıstık ezmesinin, genellikle koruyucu maddeler içeren, mağazadan satın alınan geleneksel markalara benzemediğini unutmamak önemlidir. Bu onlara uzun bir raf ömrü sağlar. Bu taze yiyecek, dolayısıyla çok uzun sürmeyecek. Doğal fıstık ezmesi, bakterilere ve havadaki diğer şeylere maruz kalması nedeniyle 30 gün gibi kısa bir sürede bozulabilir.
Fıstık ezmenizin bozulduğunu nasıl anlarsınız? Anlatılan işaret çok kötü bir tat veya kokudur. Ayrıca küf, kuruluk veya koyu lekeler de dahil olmak üzere büyük çürüme belirtileri de görebilirsiniz. Temel kural? Artık orijinal fıstık ezmesi yapımınıza benzemiyor, kokmuyor veya tadı gelmiyorsa kesinlikle atmalısınız.
Şunlara da göz atın;