Et Kesme Bıçağı Nasıl Seçilir: Mutfak Bıçağı Seçme Rehberi

Mutfakta şef olmak isteyenler için doğru bıçak nasıl seçilir? Et kesme bıçağının bakımı nasıl yapılır? İşte, Öğretim Görevlisi Selçuk Karaçam'dan kesme bıçağı seçme rehberi:
Et Kesme Bıçağı Nasıl Seçilir: Mutfak Bıçağı Seçme Rehberi
24 Nisan 2024, 21:46

Profesyonel mutfaklarda kullanılmak üzere özel olarak üretilmiş sadece bu işe özel kullanılan et kesme bıçakları mevcuttur. Bu bıçaklar ince uçlu, kalın tutma saplı ve bıçak uç kısmı fileto bıçaklarının aksine esnek olmayan daya sağlam metalden oluşur. Bu özellikler et işlenirken kemiklerin doğru takip edilmesine daha az zaiyat verilmesine ve ellerin daha etkin kullanılmasına olanak sağlamaktadır.

Et Kesme Bıçağı Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle bıçağın uç kısmının esnek olmaması gerekir. Keskinliğinin iyi olduğuna emin olunmalıdır. Tutma yani sap kısmının ergonomik bir şekilde ele oturması son derece önemlidir. Sap ve uç kısmının birbirine doğru tutturulmuş, sağlam üretilen bir bıçak olduğuna emin olunmalıdır ki çalışma esnasında kazalara sebebiyet vermesin.


Et Kesme Bıçağının Bakımı Nasıl Yapılır?

Et kesme ve tüm bıçaklar aslında bilenmemelidir. Çünkü bileme işlemi bıçakların ağız kısmını çabuk aşındırmaktadır. Bu sebeple en doğru yöntem taşla bıçakları bileylemektir. Bileyleme taşları, su taşı ve yağ taşı olmak üzere ikiye ayrılır. Temel olarak uygulama farklılığından başka herhangi bir fark yoktur aralarında. Lakin su taşını kullanmak daha temiz olmaktadır. Ayrıca her çalışma öncesinde bıçaklara düzgün masat atmak bıçağın ömrünü uzatan bir işlemdir.

Et Kesme Bıçağı Nasıl Seçilir?

  1. En doğrusu bilinen markaların tercih edilmesidir.
  2. Bıçağın uç kısmı sert ve uzunluğu kişinin rahat çalışabileceği boylarda olmalıdır.
  3. Sap kısmı dayanıklı, ergonomik ve kaymaz bir sapa sahip olmalıdır.
  4. Bıçağın tutma ve uç kısmı birbirine doğru bağlanmış ve sağlam olduğuna emin olunmalıdır.


Yazı: Selçuk KARAÇAM

Nişantaşı Üniversitesi / Meslek Yüksekokulu-Aşçılık Öğretim Görevlisi


Şunlara da göz atın;

  1. Kesme tahtası nasıl seçilir?
  2. Döküm tava ve tencere nasıl kullanılır?
  3. Et marinasyon teknikleri
  4. Et mühürleme teknikleri
  5. Tavuk nasıl pişirilir?

Benzer Yazılar

Lezzet Logo