Eski zamanlarda kullanılan ve genellikle köy evlerinde yer verilen beyaz üzerine çiçekli desenlerin olduğu tencere ve tavalar aslında emaye ürünlerdir. Ocakta veya sobada pişmeye bırakılan emaye ürünler, tabak, bardak gibi farklı kullanımlara da sahiptir. Günümüzde tekrar kullanılmaya başlayan ve daha modern tasarımlarla sunulan emaye ürünler, mutfaklarımızda en çok rastlanan ürünlerden biridir. Peki, emaye ürünler sağlıklı mı? İşte, cevabı..
Emaye Nedir?
Emay, camın işlenmesiyle elde edilen bir kaplama malzemesidir. Emaye de, emay ile kaplanan ürünlere verilen genel addır. Antik Yunan'dan kalan bu malzeme, o zamanlarda en çok süs ve takı eşyalarında kullanılmaktaydı. Günümüzde ise birçok alanda kullanımı mevcuttur. Mutfaklarda tencere, tava, tabak, bardak, cezve ve tepsi gibi birçok malzeme emaye ile kaplanarak kullanıma sunulur.
Emaye Ürünler Sağlıklı Mı?
Emaye ürünler, çizilmediği sürece sağlık açısından zararlı değildir. Ancak fazla yıprandığında ve çizildiğinde içindeki bileşenler, besin ile temas eder. Bu da zararlı hale gelmelerine yol açabilir. Emaye ürünlerin zararlı bir hale gelmesini önlemek ve daha uzun süre kullanmak için, tahta kaşık kullanmanız önerilir.
Emaye Ürünler Nasıl Kullanılır?
- Emaye ürünleri pişirmede kullanırken, birden yüksek ısıya maruz kalmamalarına özen gösterin. Isıyı adım adım yükseltmek, yanma riskini ortadan kaldıracaktır.
- Yemeği 10 dakika önce kapatırsanız, emayenin kendi demiyle yemeklerin daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Emayede yaptığınız yemekler sulu değilse, yemeklerin yapışma ihtimali yüksektir.
- Emaye ürünler hazır yemekleri saklamak, sulu yemekleri tekrar ısıtmak gibi işlevlere sahiptir. Ayrıca kızartma yapımında da kullanılabilir.
Emaye Ürünler Nasıl Temizlenir?
- Emaye çaydanlıklar, çelik çaydanlıklar gibi kullanılır. Eğer üzerinde leke oluşursa, karbonat ve zeytinyağını karıştırıp çaydanlığı bez yardımıyla dikkatlice silebilirsiniz.
- Emaye ürünleri temizlemek için, külle yüzeyi temizlemeyi de deneyebilirsiniz.
- Emaye ürünlerde uzun süre kullanımın ardından kireç oluşabilir. Bu kireçleri limon tuzu ile kolayca giderebilirsiniz. Ürünün içerisine 1 yemek kaşığı limon tuzu ve su ilave edip kaynatarak kirecin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
- Emaye ocakları temizlemek için, bir miktar karbonat ve zeytinyağını karıştırın. Karışımı ocağın üzerinde gezdirin. Temiz bez yardımıyla çok bastırmadan silin. Ardından nemli bez ile ocağı temizleyin.
Şunlara da göz atın;
- Granit tava sağlıklı mı?
- Düdüklü tencere nasıl kullanılır?
- Tencere bakımı nasıl yapılır?
- Bakır eşyalar nasıl temizlenir?
- Döküm tava nasıl kullanılır?