Ekşi maya ya da ekşi hamur olarak bahsedilen hamur bir çeşit fermente olmuş hamur türüdür. Ekşi maya un ve suyun belirli oranlarda düzenli olarak karıştırılması sonucunda laktik asit fermantasyonu ile birlikte oluşan maya türüdür. Un çeşidi isteğe göre değişebilir, buğday, çavdar, siyez ve bir çok undan ekşi maya yapılabilir. Ekşi maya eski zamanlardan beri ekmek yapımında kullanılan bir mayadır. Sadece ekmek yapımında değil her mayalı tarifte hazır maya yerine kendi ekşi mayanızı kullanabilirsiniz. Ekşi maya emek isteyen bir maya türüdür. Özellikle başlangıçta düzenli ve saati saatine beslenmesi gerekir. 10 günün sonunda kullanıma hazır olur. Bu süreç boyunca ekşi maya oda sıcaklığında güneş görmeyen yerde saklanır. Peki sonra ne yapılır? Ekşi maya nasıl saklanır?
Ekşi Maya Kavanozda Oda Sıcaklığında Nasıl Saklanır?
- Ekşi maya kapaklı cam kavanozda saklanır, tahta kaşık ile karıştırılır.
- Eğer oda sıcaklığında saklamak istiyorsanız direk güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde oda sıcaklığında saklanmalı.
- Bu yöntemde saklamayı, ekşi mayayı sık sık kullanıyorsanız yapmalısınız. Bu şekilde sakladığınız mayayı en geç gün aşırı beslemeniz gerekir.
Ekşi Maya Kavanozda Buzdolabında Nasıl Saklanır?
- Ekşi mayayı kapaklı cam kavanozda buzdolabında saklamak mayanızın fermantasyonunu yavaşlatacaktır. Bu sebeple aşırı sık ekşi mayanızı kullanmıyorsanız buzdolabında saklamak en mantıklısıdır.
- Buzdolabında saklanan ekşi maya 3-4 günde bir beslenebilir.
Ekşi Maya Kurutarak Nasıl Saklanır?
- Ekşi mayanızı uzun süre kullanmayacaksanız kurutmak en mantıklı çözümlerinden biridir.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serin, ekşi mayayı ince bir katman halinde yağlı kağıda serin. Üzerine ince bir tülbent sererek 1 gün kurutmaya bırakın.
- Kuruyan mayayı elinizle kırarak kavanoza koyun ve kapağını kapatarak kiler ortamında saklayın.
- Kullanmak istediğinizde su ile karıştırarak aktif hale getirebilirsiniz.
Ekşi Maya Dondurarak Nasıl Saklanır?
- Ekşi mayayı uzun süre kullanmayacaksanız dondurucuda saklayabilirsiniz.
- Mayayı besledikten ve aktifleştikten sonra buzdolabı poşetlerine porsiyon porsiyon bölünür.
- Porsiyonlanmış ekşi maya dondurucuda saklanır, ardından kullanmak istediğinizde dondurucudan çıkartılır ve oda sıcaklığında eritilir.
- Eriyen ekşi maya beslenir ardından aktifleşince kullanılır.
Şunlara da göz atın;
- Ekşi maya nedir, nasıl yapılır?
- Maya türleri nelerdir?
- Maya yerine ne kullanılır?
- Ekmek nasıl saklanır?
- Un nasıl saklanır?