Diyabet diyetlerinde 3 yemek kaşığı silme un ( 20 gram ) bir dilim ekmek yerine geçer ve içinde 15 gram karbonhidrat olduğu üzerinden hesaplamalar yapılır, kullandığınız insülin veya diyetinizde bunu hesaplamanız gerekir. Bir taraftan da düşük glisemik indeksi olan unları tercih etmek gerekir ki , kan şekerinde ani yükselmeler meydana gelmesin.
Diyabetiniz varsa, düşük karbonhidratlı tarifler bulmak zor olabilir. Yemek programınızı, beslenme ihtiyaçlarınızı karşılayacak şekilde değiştirmek ve yemeklere diyabet dostu dokunuşlar katmak, etkili yöntemlerden biridir. Bunun için, beyaz unu, daha düşük karbonhidratlı alternatiflerle değiştirmeniz gereklidir.
Badem unu, öğütülmüş bademden yapılır. Karbonhidrat oranı düşüktür. Lif ve sağlıklı yağlar bakımından yüksektir. 100 gram badem unu yaklaşık 16 gram karbonhidrat içerir ancak buğday unundan daha yağlı olduğunu da sakın unutmayın.1 bardak normal un yerine, 1 bardak badem unu kullanabilirsiniz.
Kurutulmuş ve öğütülmüş hindistan cevizinden yapılır. Normal una göre, kan şekeri yönetimini daha iyi destekler. Şekerin emilimini yavaşlatır. Düşük karbonhidratlıdır. Hafif tatlı bir tada sahiptir. Kek, kurabiye gibi çeşitli tariflerde kullanılabilir.100 gram Hindistan cevizi ununda 8 gram karbonhidrat bulunur , badem unu gibi yağ içeriği yüksektir 1 bardak normal un yerine, 1/4 bardak hindistan cevizi unu kullanabilirsiniz.
Bakınız; Hindistan cevizi unu nasıl yapılır?
Kurutulmuş nohutun öğütülmesiyle yapılan nohut unu, diyabet hastaları için en yaygın kullanılan unlardan biridir. Bunun sebebi, vücudunuzun kan şekerini verimli bir şekilde düzenleme yeteneğini bozan bir durum olan insülin direncini önlemeye yardımcı olabilecek yüksek protein ve posa içeriğidir. Börek, ekmek, krem gibi tatlı ve tuzlu tarifler için uygundur. Cevizli bir tada sahiptir. Normal unun yarısını nohut ile değiştirmeniz gerekir.
Yulafın öğütülmesiyle elde edilen tam yulaf unu, iyi bir lif ve protein kaynağıdır. İçerdiği yüksek posa sayesinde diyabetli bireylerde kan şekerini kontrol altında tutmaya yardımcı olur.. Fındıksı bir tadı vardır. Unlu mamullerin yumuşamasına yardımcı olur. 1 bardak normal un yerine, 1+1/3 bardak yulaf unu kullanmanız gerekir.
Bakınız; Yulaf unu nasıl yapılır?
Kılçıksız buğday unu, karakılçık buğdaydan elde edilir. Anadolu'ya ait bir buğday çeşidi olan karakılçık buğday unu özellikle daha düşük karbonhidrat yüksek posa özelliğiyle önemlidir Özellikle yemekten sonra kan şekerini dengelemeye yardımcı olabilecek posa bakımından zengindir. Hafif tatlı bir tada sahiptir. Ekmek, muffin, bisküvi yapımında kullanılır. Normal unla aynı oranda kullanılabilir.
Diyabet hastaları için önemli olan hem şekerlerini, hem de kilolarını kontrol altında tutmaktır. Hangi tip unu kullanırsanız kullanın bunların kalori içerdiğini o yüzden istediğiniz kadar yiyebileceğiniz anlamına gelmediğini bilin. Bir besinin içinde ki bir besin öğesi miktarı azaldığında başka besin öğelerinin artacağını , örneğin karbonhidrat azaldıkça besinin içinde ki protein ve yağ oranları artacağını lütfen unutmayın. Hangi unu tüketirseniz tüketin , dengeli ve miktarında olmasına özen gösterin. Farklı unların beslenmenizde neye tekabül ettiğini , nasıl kullanacağınızı mutlaka diyetisyeninize sorun.
Şunlara da göz atın;