Defnegiller familyasına ait bir bitki olan defne, yeşil ağaç ve çiçeklerden oluşur. Defne yaprağı ise bu bitkiden elde edilen yapraklardır. Mutfaklarda sıklıkla kullanılan defne yaprağı, binlerce yıldır tamamlayıcı ve geleneksel tıpta kullanılan bir malzemedir. Bu kullanımların çoğu yaprak lapası, ufalanmış yaprak ve defne yaprağı esansiyel yağından oluşur. Ayrıca bazı ülkelerde defne yaprağı yakma geleneği de mevcuttur.
Defne Yaprağının Faydaları Nelerdir?
- Anksiyeteye iyi gelir. Defne yaprağının yakılmasının, anksiyeteyi rahatlatacağı düşünülmektedir. Bunun nedeni ise defne yaprağı dumanının linalool içermesidir. Bu yüzden defne yaprağı kokusunun kaygıyı azalttığı ve anksiyete üzerinde olumlu etkileri olduğu söylenebilir. Farelerde solunan linalool buharının etkilerini araştıran 2010 tarihli bir araştırma, bunun gevşemeyi teşvik etmeye ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabileceğini öne sürüyor.
- Hayvan çalışmalarından elde edilen sınırlı kanıtlara göre; Defne yaprağı yaralar, iltihaplar, böbrek taşı ve tip 2 diyabeti olumlu yönde etkiler.
- Geleneksel olarak ateş, grip ve soğuk algınlığı tedavisi için kullanılmıştır.
- Kokusunun sakinleştirici etkisi vardır.
- Defne yaprağı yağı, baş ve bel ağrılarını hafifletebilir.
- Gastrit gibi mide hastalıklarına mideye güç verdiği düşünülmektedir.
- Depresyon semptomlarını hafifletir. Evdeki kötü enerjiyi uzaklaştırdığı düşünülmektedir.
- Cildin güzelleşmesine destek olur. Daha sağlıklı bir görünüm için tercih edilir.
- Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Ancak açık yaralarda kesinlikle uygulanmamalıdır.
- Kan şekerini dengeler.
Defne Yaprağı Çayı Nasıl Yapılır?
Defne yaprağı, genellikle çay olarak tüketilir.
- Bir litre suyun içerisine defne yaprağı koyun ve suyu kaynatın.
- Daha sonra çayı süzün ve demlenmesi için 5 dakika bekletin.
- İsteğe göre içerisine 1 çay kaşığı şeker atabilirsiniz.
- Defne yaprağı çayını günde 1 kez içebilirsiniz.
Defne Yaprağı Nasıl Yakılır?
- Öncelikle kendinizi güvene almak için yanınızda mutlaka 1 bardak su bulundurun.
- Kuru defne yaprağını, yanmaz bir kabın içerisine alın.
- Kabın içine alüminyum folyo sermek, küllerin uçuşmasını önlemek konusunda yardımcı olabilir.
- Defne yaprağının bir ucunu kibrit yardımıyla yakın. Yaprak alev aldığında hemen söndürün.
- Yaprağı yanmaz kabın içerisine yerleştirin. Söndürdükten sonra yavaş yavaş yanmaya devam edecektir.
- Kabı çocukların ve evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yere koyun ve 15 dakika boyunca kontrollü bir şekilde yanmasını sağlayın.
- Bu işlemi pencereden ve rüzgar alan yerlerden uzak bir yerde yapmaya özen gösterin.
- 15 dakikanın sonunda defne yaprağının üzerine bir miktar su dökerek tamamen sönmesini ve soğumasını sağlayabilirsiniz.
Defne Yaprağını Kimler Kullanamaz?
Defne yaprağı, sağlıklı ve yetişkin bireyler için güvenli kabul edilir. Ancak aşağıdaki durumlarda kullanılmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Doktorun onay vermediği hiçbir ürün bilinçsizce kullanılmamalıdır.
- Diyabet hastaları: Defne yaprağı kan şekeri seviyelerini etkilediği için, kullanmadan önce doktora danışmalısınız.
- Alerjik bünyeler: Defne yaprağı reaksiyonu yaşadıysanız, defne yaprağını yakmaktan, yemeklerde kullanmaktan ve bunları içeren uçucu yağları kullanmaktan kesinlikle kaçının.
- Ameliyat olacak kişiler: Defne yaprağı anestezi ile kombine edildiğinde merkezi sinir sistemi işlevini etkileyebilir. Bu yüzden ameliyattan 2 hafta önce defne yaprağı kullanmaktan kaçının.
- Astım ve solunum hastaları: Astım hastaları ve diğer solunum sorunları olan kişilerin, her türlü dumana maruz kalmaktan kaçınmaları gerekir. Çünkü bu duman akciğerlerinizi ve mukus zarlarını tahriş edebilir.
- Hamileler ve emziren anneler: Defne yaprağını yakma konusunda hamileler ve emziren kişiler için yeterli araştırma yoktur. Hem kendi sağlığınızı, hem de bebeğin sağlığını riske atmamak için bitkisel ürünlerin kullanımından kaçının.
Şunlara da göz atın;
- Defne yaprağı nasıl kurutulur?
- Zeytin yaprağı çayı neye iyi gelir?
- Defne yaprağı nasıl saklanır?
- Rezene tohumunun faydaları nelerdir?
- Yeşil çay neye iyi gelir?