Kahve severleri böyle alalım. Sert kahve, zengin içerikli, cesur ve pürüzsüz bir yapıya sahiptir. Olduğundan daha sert kahve yapmak isteyenlerin, kafein içeriğine dikkat etmesi gerekir. Sert kahvede daha fazla kafein bulunur. Ayrıca pişirme ve demleme süreleri de değişiklik gösterir. Kahvenizi demlerken aşağıdaki tüyolara dikkat ederek daha sert bir kahve elde edebilirsiniz.
Sert kahve yapmanın ilk adımı, kahve çekirdeklerini doğru bir şekilde seçmekten geçiyor. Çekirdeğin yetiştiği iklim şartları, toprağı gibi etmenler kahvenin aromasını etkiler. Ayrıca kahve çekirdeklerinin daha uzun kavrulması ve koyu renkte olması da sert içimler için uygundur.
Kahve/su oranı, kahvenin tadını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Kahve, su oranına yaklaştıkça daha sert bir hale gelir. Sert kahve için kahve-su oranı 1/14 olabilir. Herkesin damak tadı farklı olduğu için, en doğru oranı deneme yanılma yöntemiyle bulabilirsiniz. Kahvenin içerisine koyduğunuz su miktarı azaldıkça, tadının daha yoğun olacağını unutmayın.
Kullandığınız kahve ne kadar tazeyse, içeriğindeki sertlik daha fazla ortaya çıkar. Bayat kahvelerde ekşi, rahatsız eden bir tat olabilir. Kahvenin bayatlamasını önlemek için, kahveyi çekirdek halinde saklayın. Kullanacağınız zaman öğütme yöntemlerinden birini kullanarak öğütebilirsiniz. Ayrıca kahve çekirdeklerini buzdolabı yerine kapalı, serin bir yerde saklayın.
French press, diğer ekipmanlara göre demlenme süresinin ayarlanabilmesini sağlar. Bu sayede kahvenin yumuşaklığına siz karar verebilirsiniz. Yumuşak kahve seviyorsanız demleme süresi french presste 4 dakikadır. Sert kahve için 6 dakikaya kadar çıkar. V60 gibi kağıt filtreli demleme ekipmanlarında ise yüksek filtreleme özelliği vardır. Bu da kahvenin daha berrak olmasını sağlar. Kısacası kahvenizin tadından memnun değilseniz, kahve demleme yöntemlerini sırayla deneyebilirsiniz.
Kahvenin aromasını üst düzeye çıkarmak için, ön demleme işlemini es geçmeyin. Ön demleme, kahvenin acılaşmasını ve yanmasını önlerken, sertliğin artmasına yardımcı olur.
Sert kahve çekirdeği için, koyu kavrulmuş Arabica çekirdeklerini tercih edebilirsiniz. Eğer kahve dükkanından çekirdek alıyorsanız, kahvenin hangi tür olduğunu ve ne kadar kavrulduğunu sorabilirsiniz. Ayrıca mümkünse kahve dükkanınca bir fincan kahve içerek kahvenin aromasını keşfedebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;