Beslenme durumunuz, bağışıklığınız, enfeksiyon riskini ve hastalıktan kurtulma yeteneğiniz arasında önemli bir ilişki sağlar. Kötü beslenme, bağışıklığı zayıflatarak hastalıklarla savaşma yeteneği azaltır. Covid-19 inflamasyon ve oksidatif stresi yükselten bir hastalıktır. Mart 2020'de ilan edilen koronavirüs, dünyayı etkisi altına alan çok ciddi bir pandemidir. Belirtileri değişiklik gösteren bu hastalık, bazı dönemlerde yükselişteyken, bazı dönemlerde düşüşte olabilir. Ancak ne olursa olsun hem Covid-19, hem de mevsimsel hastalıklardan korunmak için beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Özellikle antioksidan ve anti-inflamatuar besinler, Covid-19'a karşı bağışıklığı güçlendirir. Bununla birlikte bazı yiyecek grupları da hastalığı daha hızlı ve kolay bir şekilde atlatmanıza yardımcı olabilir. İşte, Covid-19'a karşı bağışıklığı destekleyen besinler:
D vitamini, Covid-19'un yönetimi için en çok tartışılan mikro besindir. Yağda çözünen bu vitamin, bağışıklık sisteminin aşırı aktivitesini baskılayarak anti-inflamatuar etki gösterir. D vitamini, ACE2 reseptörleri ile etkileşime girerek virüsün onlara bağlanmasını önler ve komplikasyonları azaltır. En çok D vitamini içeren besinler; morina karaciğer yağı, ringa balığı, yumurta sarısı, sardalya, konserve ton balığı, doğada yakalanmış somon ve portakal suyu.
Karotenoidler, bazı renkli algler, bakteriler, mantarlar, meyveler ve bazı sebzelerde bulunurlar. A vitamini, yağda çözünen bir karotenoiddir. Araştırmalar, A vitamininin inflamasyonu ve oksidatif stresi azalttığını, hastalığın şiddetini azaltabileceğini göstermektedir. Bazı kişilerde COVID-19 gibi enfeksiyonlar sırasında A vitamini eksikliği gelişebilir ve bu aslında hastalığın şiddetini artırabilir. En çok A vitamini içeren besinler; Sığır karaciğeri, tavuk karaciğeri, uskumru (kral), keçi peyniri, tatlı patates (pişmiş), havuç ve bebek ıspanak.
Çinko eksikliği, Covid-19 hastalarında enfeksiyon riskinde artışla ilişkilendirilmiştir. Çinkonun antioksidan özelliklerinin kalp hastalığı riskini azaltabileceği, göz sağlığını destekleyebileceğiniz ve bağışıklık için gerekli olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda bakteriyel bir enfeksiyona yakalanma riskini de azaltabilir. Akciğer dokusunun sağlığını korur. Çinko bakımından zengin besinler; Kıyma, bitter çikolata, deniz ürünleri, istiridye, kaju, kabak çekirdeği, mercimek.
Omega 3, beyin, kalp hastalığı ve romatoid artrit dahil olmak üzere birçok faydası bulunan bir yağ asitleri kategorisidir. Omega 3 yağları, özellikle Covid-19'lu kişilerde iyileşmeyi destekleyebilir. Ayrıca ruh hali, kaygı ve depresyonu da iyileştirebilir. Omega 3 bakımından zengin besinler; Chia tohumu, soya fasulyesi, sardalya, kral uskumru, keten tohumu, ceviz ve somon.
C vitamini, her yaştan insanda bağışıklığı destekleyen bir antioksidandır. Yapılan çalışmalarda, C vitamininin oksidatif stresi azaltabileceği, kalp hastalığına karşı koruma sağlayabileceği ve soğuk algınlığından iyileşmeyi destekleyebileceği bulunmuştur. Ayrıca bazı bakteriyel enfeksiyonların önlenmesinde potansiyel bir role sahiptir. C vitamini bakımından zengin besinler; Guava, kivi, portakal, karnabahar, limon, tatlı biber, patates ve papaya.
Şunlara da göz atın;