Soğuk demleme kahve, kahve telvelerinin soğuk veya oda sıcaklığındaki suda 8-24 saat boyunca demlenmesiyle yapılan bir kahve türüdür. Bu, normal kahveden daha az asitli, güçlü, farklı bir tada sahip, kafeinli bir içecekle sonuçlanır. Soğuk demleme, tat ve sıcaklık farklılıklarının yanı sıra kafein içeriği açısından da diğer kahve içeceklerinden farklılık gösterir. Bu yazıda, soğuk demlemenin kafein içeriği açısından diğer kahve türlerine göre nasıl bir üstünlük sağladığını araştırıyor.
Soğuk demleme çeşitlerinin çoğu, normal kahveye göre daha fazla kahve çekirdeği ve daha az su kullanır. Ortalama olarak, bir fincan soğuk demlenmiş kahvenin 473 mL başına yaklaşık 200 mg kafein içerir. Ancak kafein içeriği farklı markalar arasında biraz farklılık gösterebilir. Ek olarak, soğuk demlemede ne kadar kafein bulunduğunu birçok faktör etkileyebilir:
Kahve çekirdeği miktarı: Kahve çekirdeklerinin suya daha yüksek oranda kullanılması kafein içeriğini artırabilir.
Bu nedenle, soğuk demleme ve diğer kahve içeceklerinde bulunan kafeinin tam miktarı değişebilir.
Çoğu soğuk demleme çeşidi, sıcak kahveden daha fazla kahve çekirdeği kullansa da, soğuk demlemede kafein miktarı biraz daha düşüktür. Bunun nedeni, kahve sıcak suyla demlendiğinde daha fazla kafeinin çıkarılmasıdır.
Bununla birlikte, soğuk demleme, kafein açısından buzlu kahveye göre biraz daha yüksektir. Ek olarak, 473 mL soğuk demleme porsiyonu, 44 mL espresso porsiyonundan daha fazla kafein içerir. Referans olması açısından çeşitli kahve içeceklerinde ne kadar kafein bulunduğunu aşağıda bulabilirsiniz:
PORSİYON BOYUTU | KAFEİN İÇERİĞİ | |
SOĞUK DEMLEME | 473 ml | 205 mg |
SICAK KAHVE | 473 ml | 210–360 mg |
BUZLU KAHVE | 473 ml | 165 mg |
ESPRESSO | 44 ml | 150 mg |
Şunlara da göz atın;