Minik dişlerin ağız içinde görünmeye başlamasıyla birlikte diş bakım zamanı da başlıyor. Bunu bir oyun haline getirerek alışkanlığı kazandırmak ömür boyu bakımlı dişlerin ilk adımı aynı zamanda.
Diş çürüğüne neden olan mikroorganizmalar ilk dişlerin çıkmaya başlamasıyla birlikte ağız boşluğuna yerleşir. 1-1.5 yaş civarında kesici dişler tamamlandıktan sonra yumuşak, küçük başlı bir diş fırçası ile diş temizliği yapılmalı. 3 yaşına kadar macunsuz fırçalanmalıdır. Küçük çocuklar flor içeren macunları yutabilirler ve bu da vücutta fazla flor birikimine yol açar. Anne ve babaların çocuklarına örnek olmaları için beraber diş fırçalamaları ve fırçalama süresini uzun tutmaları gerekir. Özellikle şekerli gıdaların alınmasından hemen sonra dişlerin fırçalanması çürük oluşumunun önlenmesi açısından etkilidir.
Dişlerimiz sahip olduğumuz en önemli organlarımız arasında yer alır. Dişlerin günlük bakımı, onları yaşam boyu kullanabilmemizin basit ve en kolay yöntemidir. Ağız içindeki bakterilerin sayısı normalin üzerine çıktığında diş çürümeleri ve diş hastalıklarına yol açarlar. Bu nedenle düzenli olarak diş fırçalayarak bakteri sayısını kontrol altında tutmamız gerekir.
Diş ipi, dişte oluşan plakları temizlemek için kullanılır. Çocuklarda diş ipi kullanımı genellikle 4 yaşından itibaren başlar. Ancak 8 yaşına kadar ebeveyn yardımıyla kullanılması önerilir. 8 yaşından sonra çocuklar diş ipini kendi başlarına kullanabilir.
Çocuklarda diş çürüklerini en az seviyeye indirmek, ağız ve diş sağlığı korumak için, çocukların beslenmesinde florür, kalsiyum ve fosfor içeren besinlere yer vermek gerekir. Bu minerallerin eksiklikleri, diş sağlığı için olumsuz etkilere yol açabilir.
Şunlara da göz atın;