Çin Lahanasının (Bok Choy) Faydaları Nelerdir?

Bok choy olarak da bilinen Çin lahanası neye iyi gelir, ne işe yarar? Çin lahanasının besin değerleri nedir? İşte, Çin lahanasının faydaları hakkında merak edilenler:
Çin Lahanasının (Bok Choy) Faydaları Nelerdir?
03 Nisan 2024, 13:35

Bok choy, yemek olarak kullanılan bir Çin lahanası çeşididir. Çiğ veya pişmiş olarak tüketilen Çin lahanası, vitaminler, mineraller, antioksidanlar ve lif içerir. Potansiyel olarak kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak ve güçlü kemikleri teşvik etmek de dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları vardır. Lahana, Brüksel lahanası ve brokoli ile birlikte turpgiller kategorisine giren bu sebze, Çin'de en çok tüketilen sebzelerden biridir. Asya'da popüler olan bu sebze, kış şartlarına dayanıklı oldukları için Kuzey Avrupa'da yetiştirilir. Bu yazıda Çin lahanasının faydalarını yakından inceleyeceğiz.

çin lahanası

Çin Lahanasının Faydaları Nelerdir?

  1. Bilim adamları, potansiyel antikanser yararları açısından turpgiller sebze ailesini incelediler. Bu etkilerin, glukozinolatlar adı verilen kükürt içeren bileşiklerinden ve bunların izotiyosiyanatlar adı verilen parçalanma ürünlerinden geldiği görülmektedir. Ek olarak Çin lahanası, aynı zamanda antikanser faydaları da olabilecek selenyum minerali açısından da zengin bir kaynaktır.
  2. Bok choy hücrelerinizi iltihaplanma ve çeşitli kronik hastalıklara yol açabilecek oksidatif hasardan koruyan bileşikler olan antioksidanlar açısından da zengindir. C vitamini Çin lahanasındaki birçok antioksidandan biridir.
  3. Çin lahanasındaki selenyum, tiroid bezlerinin düzgün çalışması için faydalıdır. Bu bezler boynunuzun ön tabanında bulunur ve metabolizma ve büyümede kritik bir rol oynar. Bir çalışma, kan dolaşımında düşük düzeyde selenyum bulunmasının, hipotiroidizm, otoimmün tiroidit ve guatr olarak da adlandırılan genişlemiş tiroid gibi tiroid rahatsızlıklarıyla ilişkili olduğunu buldu.
  4. Çin lahanasındaki bir dizi mineral kemik sağlığını korumak için çalışır. Bunlar arasında kalsiyum, fosfor, çinko, magnezyum ve K vitamini bulunur. Çinko ve demir kollajen sentezinde ve D vitamini metabolizmasında rol oynar. Kolajen, eklemlerinizde ve iskelet sisteminizde bir matris oluşturan, kemik yapısının ve gücünün korunmasına yardımcı olan bir protein türüdür.
  5. Bok choy, kan basıncınızı doğal olarak düzenlemeye yardımcı olan potasyum, magnezyum ve kalsiyum minerallerini içerir. Yönetilmeyen yüksek tansiyona sahip olmak, kalp hastalığı gelişimi için bir risk faktörü olabilir. 
  6. Çin lahanası aynı zamanda iyi bir folat ve B6 vitamini kaynağıdır. Araştırmalar bunların homosistein oluşumunu önleyebileceğini buldu. Bu bileşik, kan damarlarına zarar verebilir ve biriktiği takdirde kalp hastalığı ve felç riskini artırabilir.

çin lahanalı noodle

Çin Lahanasının Besin Değerleri

Bir bardak (70 gr) kıyılmış Çin lahanası şunları içerir;

  1. Kalori: 9 kcal
  2. Protein: 1 gr
  3. Lif: 1 gr
  4. Kalsiyum: Günlük ihtiyacın %6'sı
  5. Demir: Günlük ihtiyacın %3'ü
  6. Manganez: Günlük ihtiyacın 5'i
  7. A vitamini: Günlük ihtiyacın %17'si
  8. C vitamini: Günlük ihtiyacın %35'i
  9. K vitamini: Günlük ihtiyacın %27'si

Bok choy, özellikle C ve K vitaminleri açısından iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda, yalnızca bitkisel gıdalarda bulunan kritik bir besin olan bir miktar lif de içerir.

Çin Lahanasının Yan Etkileri Nelerdir?

Bok choy, sağlık açısından bir takım faydalar sunsa da, büyük miktarlarda tüketildiğinde bazı insanlar için olumsuz yanları da beraberinde getirebilir. Bir inceleme, Çin lahanasının potansiyel tiroid önleyici etkisi hakkında çok az araştırma olduğunu belirtiyor. Ancak araştırmacılar, Çin lahanasının tipik porsiyon boyutlarının muhtemelen tiroid fonksiyonunu bozmadığını belirtiyor. Çin lahanasını pişirmek mirosinaz enzimini devre dışı bırakır, bu nedenle tiroid inhibisyonu pişmiş Çin lahanası için sorun teşkil etmez.

Ayrıca Çin lahanası zengin bir K vitamini kaynağı olduğundan, kan sulandırıcı ilaç kullanıyorsanız onu daha fazla miktarda tüketmek istemeyebilirsiniz. K vitamini alımınızdaki önemli değişiklikler bu ilaçların etkinliğini etkileyebilir. Bunun nedeni, K vitamininin kanın pıhtılaşmasında rol oynamasıdır.

Not: Kronik hastalığı olanlar, hamileler, emziren kadınlar ve alerjik bünyeye sahip olan kişiler, Çin lahanasını tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Kabağın faydaları nelerdir?
  2. Mangonun faydaları nelerdir?
  3. Pomelonun faydaları nelerdir?
  4. Enginarın faydaları nelerdir?
  5. Kamkatın faydaları nelerdir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo