Pişmemiş pirinç tüketmek, mide-bağırsak sorunları ve diş hasarı gibi olumsuz sağlık etkilerine neden olabilir. Ayrıca gıda zehirlenmesine neden olduğu bilinen bir bakteri de içerebilir. Pirinç dünyanın birçok ülkesinde temel gıda maddesidir. Ucuzdur, iyi bir enerji kaynağıdır ve birçok çeşidi vardır. Pirinç geleneksel olarak tüketilmeden önce pişirilse de, bazı insanlar çiğ pirinç yiyip yiyemeyeceğinizi ve bunun sağlık açısından herhangi bir ek faydası olup olmadığını merak ediyor. Sağlık sitesi Healthline'ın haberine göre çiğ pirinç tüketmenin risklerini yazının devamından okuyabilirsiniz.
Çiğ pirinç tüketmek çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir.
Çiğ veya az pişmiş pirinç tüketmek gıda zehirlenmesi riskinizi artırabilir. Bunun nedeni pirincin Bacillus cereus gibi zararlı bakterileri barındırabilmesidir. Aslında bir çalışma, örneklenen ticari pirincin neredeyse yarısında B. cereus'un mevcut olduğunu buldu. B. cereus, toprakta yaygın olarak bulunan ve çiğ pirinci kirletebilen bir bakteri türüdür. Bu bakteri, B. cereus'un yemek pişirildiğinde hayatta kalmasını sağlayacak bir kalkan görevi görebilecek sporlar oluşturabilir.
Ancak bu bakteri genellikle taze pişirilmiş pirinçte sorun teşkil etmez çünkü yüksek sıcaklıklar üremesini en aza indirebilir. Çiğ, pişmemiş ve uygun şekilde depolanmamış pirinçte ise daha soğuk sıcaklıklar, pirinçlerin büyümesini teşvik edebilir. B. cereus'a bağlı gıda zehirlenmesi, tüketimin ardından 15-30 dakika içinde bulantı, kusma, mide krampları veya ishal gibi semptomlara neden olabilir.
Çiğ pirinçte sindirim sorunlarına neden olabilecek çeşitli bileşikler bulunur. Yeni başlayanlar için, doğal bir böcek ilacı görevi gören bir protein türü olan lektinleri içerir. Lektinler bazen anti-besin maddeleri olarak da adlandırılır çünkü vücudunuzun besinleri emme yeteneğini azaltabilirler. İnsanlar lektinleri sindiremezler, dolayısıyla sindirim sisteminizden değişmeden geçerler ve bağırsak duvarına zarar verebilirler. Bu ishal ve kusma gibi semptomlara yol açabilir.
Bazı durumlarda çiğ pirinç yeme isteği, pika olarak bilinen, besleyici olmayan gıdalara veya maddelere karşı duyulan iştahın bir işareti olabilir. Pika nadir olmasına rağmen çocuklarda ve hamile kadınlarda görülme olasılığı daha yüksektir. Çoğu durumda geçicidir ancak psikolojik danışmanlık gerektirebilir. Pika nedeniyle büyük miktarda çiğ pirinç tüketmek yorgunluk, karın ağrısı, saç dökülmesi, diş hasarı ve demir eksikliği anemisi gibi yan etkilerle ilişkilendirilmiştir.
Çiğ pirinç tüketmenin herhangi bir ek faydası yok gibi görünüyor. Çiğ gıdalar son yıllarda popülerlik kazanmış olsa da, savunucuları sağlık açısından daha fazla fayda sunduğunu iddia ediyor ancak çiğ pirinç için durum böyle değil. Pirinçten hoşlanıyorsanız ve bundan daha fazla fayda elde etmek istiyorsanız kahverengi, siyah, kırmızı veya yabani pirinç gibi diğer pirinç türlerine geçmeyi deneyin.
Şunlara da göz atın;