Evinde bitki yetiştirmeyi sevenleri böyle alalım. Özellikle güneşin en tepeye çıktığı ilkbahar ve yaz aylarında hem evin içinde, hem de balkon ve bahçelerde bitki yetiştirmenin keyfi bir başkadır. Rengarenk açan çiçekler evin tüm havasını güzelleştirirken, bize de bitkilerin gerekli bakımlarını yapıp anın tadını çıkarmak kalır. Ancak bazen hem bitki topraklarında, hem de çiçeklerde küçük sinekler olduğu fark edebilirsiniz. Eğer küçük sineklere kısa sürede müdahale etmezseniz, sinekler tüm bitkiyi sarıp kısa sürede solmasına neden olabilir. Üstelik tüm bunlar olurken, sinekler evin içine de yayılabilir ve hızla çoğalabilir. Bu yüzden bitki toprağında veya çiçeklerin üzerinde sinek görmeye başladığınız ilk anda müdahale etmeniz çok önemlidir. Çiçeklerdeki sinekleri yok etme yöntemlerine geçmeden önce, gelin bu sinek oluşumunun neden kaynaklandığına yakından bakalım.
Aspirinleri toz haline getirin ve su ile karıştırın. Bu karışımı, çiçeğinizin toprağına dökün. Sineklerin azaldığını görebilirsiniz.
Eğer çiçeğiniz nemli olduğu için sinekleniyorsa, üzerine kuru toprak ilave edin. Kuru toprak, hem toprağın nemini alır, hem de sineklerin oluşumunu önler. Eğer bitkiniz çok büyüdüyse, komple toprak ve saksı değişimi yaparak da bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Yoğun bir kokuya sahip olan soğan, sinekleri bulunduğu ortamdan uzaklaştırır. Soğanın kahverengi kabuklarını bitkinin toprağına yerleştirebilir veya bir gece suda dinlendirdikten sonra, soğan kabuğu suyunu bitkinize verebilirsiniz.
Bakınız; Soğan kabuğu suyu bitkilere iyi gelir mi?
Doğal antioksidanlardan biri olan tarçın, topraktaki sinekleri azaltma konusunda da etkilidir. Bu yüzden toz tarçını, bitkinin kenarlarına serpiştirerek sinekleri uzaklaştırabilirsiniz.
Anti-bakteriyel özelliğe sahip olan sarımsak suyu, çiçeklerin sineklenmesini önleyen doğal yöntemlerden biridir. Bunun için, bir kaba su doldurun ve içerisine sarımsak dişleri ekleyip 1 gece dinlendirin. Ertesi gün sarımsakları içinden çıkartın ve kalan suyu bitkilerinize paylaştırın.
Ağır kokusu ve içeriğindeki bileşenler sayesinde, elma sirkesi de sinekleri bitkilerden uzaklaştırır. Bunun için, bir ölçü elma sirkesini, 4 ölçü su ile karıştırın. Hazırladığınız karışımı bitkinin toprağına dökün. Dilerseniz, yapraklara da hafifçe püskürtebilirsiniz.
Bu yöntemleri uygularken, ortamı havalandırmaya özen gösterin. Bu sayede ağır kokulardan uzaklaşan sinekler, dışarıya çıkabilecektir.
Çiçek sineklerinden kurtulmak için, yapı marketlerde kimyasal olarak satılan ilaçları bulabilirsiniz. Ancak doğal malzemeler kullanmak istiyorsanız, yukarıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz. Tüm bu yöntemlere rağmen sineklerden kurtulamadıysanız, bitkinizi köklerine zarar vermeden topraktan ayırın. Başka bir saksının içini farklı bir toprak ile doldurun ve bitkiyi bu saksıya aktarın. Toprak ve saksı değişimi yapmak, en etkili çözümlerden biridir.
Şunlara da göz atın;