Cheesecake'iniz için harcadığınız onca emekten sonra kalıptan çıkardığınızda çatlamasına izin vermeyin. Çıkarmaya çalışmadan önce pastanın tamamen soğuduğundan emin olun. Tencerenin kenarlarını kaldırdıktan sonra, kaydırarak veya spatula kullanarak nazikçe alarak tabandan çıkarabilirsiniz. Cheesecake'inizi henüz pişirmediyseniz, çıkarma işlemini kolaylaştırmak için kalıbınızı parşömen kağıdı ile kaplamayı düşünün. Sizler için cheesecake kalıptan nasıl çıkarılır anlattık. İşte, cheesecake kelepçeli kalıptan nasıl çıkarılır:
Cheesecake’i Kelepçeli Tabandan Çıkarmak
- Pastayı gece boyunca soğutun. Bu önemli adım, pastanızın son görünümünde en büyük farkı yaratacaktır. Hala sıcak veya oda sıcaklığındaysa, kalıptan çıkarmaya çalıştığınızda cheesecake'inizde çatlaklar ve oyuklar oluşur. Cheesecake'inizin mükemmel görünmesini sağlamakla ilgileniyorsanız, bu adımı atlamayın. Pastanın en az oda sıcaklığında olduğundan emin olun, aksi takdirde buzdolabınız/dondurucunuz aşırı ısınır.
- Kenarlarını bir bıçak ve sıcak su ile gevşetin. Pastayı servis etmeye hazır olduğunuzda, bıçak ve sıcak su numarası, tavanın kenarlarını çıkarmanın en iyi yoludur. Bir tereyağı bıçağı alın ve sıcak su altında tutun veya yakındaki bir bardak sıcak suya batırın. Bıçağı pastanın kenarları boyunca tavanın kenarlarına doğru gezdirin. Bu, kenarları pürüzsüz tutarken pastayı gevşetir.
- Pastayı tabandan gevşetmek için ısı kullanın. Kelepçeli kalıbın tabanından pastayı çıkarmak, kenarlarını çıkarmaktan daha zordur. Kekin altını hafifçe ısıtmak için bir ısı kaynağı kullanmak yardımcı olabilir, böylece kabuktaki tereyağı yumuşar ve kek daha kolay hareket eder.
- Kelepçeli kalıbın kenarlarını çıkarın. Tencerenin mandalını açın ve kenarlarını yavaşça kaldırın. Soğutulmuş bir kek, diğerinin bir tarafına çökmek yerine dik kalacaktır. Düzeltilmesi gereken küçük çatlaklar veya noktalar görürseniz, bıçağı sıcak su altında gezdirin ve pürüzlü kısımları hafifçe düzeltin.
- Pastayı bir tabağa kaydırın. Altını ısıttıktan hemen sonra yanında beklettiğiniz bir tabağa pastayı çok nazikçe kaydırın. Pastayı tabandan çıkarmakta zorlanıyorsanız, büyük bir bıçağın düz tarafıyla hafifçe iterek tabandan ayrılmasını sağlayın. Kolayca çöken yumuşak peynir dolgusunu değil ezmeyi itin.
Spatula ile Cheesecake Çıkarmak
- Cheesecake’i gece boyunca soğutun. Ilık veya oda sıcaklığındaki keki kalıptan çıkarmaya çalışırsanız dağılır. Onunla herhangi bir şey yapmaya çalışmadan önce tamamen sağlam olmalıdır.
- Kelepçeli kalıbın kenarlarını çıkarın. Sıcak suya batırılmış bir bıçağı peynirli kekin kenarı boyunca gezdirerek kalıbın kenarlarından gevşetin. Bıçağın pastada sürüklenmesini önlemek için bıçağı gerektiği kadar tekrar daldırın. Pastayı gevşettikten sonra, tavadaki mandalı açın ve kenarlarını kaldırın.
- Kalıbın kenarlarını çıkarın. Kelepçenin mandalını açın ve kenarlarını yavaşça kaldırın. Soğutulmuş bir kek, diğerinin bir tarafına çökmek yerine dik kalacaktır. Düzeltilmesi gereken küçük çatlaklar veya noktalar görürseniz, bıçağı sıcak su altında çalıştırın ve pürüzlü kısımları hafifçe düzeltin.
- Üç büyük spatula ve bir arkadaş toplayın. Spatula yöntemi başka birinin yardımını gerektirir, çünkü pastayı üç yerine sadece iki spatula kullanarak desteklemeye çalışırsanız kırılabilir. Pastayı kaldırmak ve güvenli bir şekilde bir tabağa aktarmak için üç spatula yeterli olmalıdır. Pastanın altından kolayca kayabilecek büyük, düz ve ince spatulalar seçin.
- Spatulaları pastanın altına kaydırın. Kabuk ile yay biçimli tavanın tabanı arasında çok dikkatli bir şekilde kaydırın. Mümkün olduğu kadar kaymaya devam edin ve pastanın altında mümkün olduğu kadar çok alanı kaplamaya çalışın. Spatulaları pastanın etrafına eşit şekilde yerleştirin, böylece hiçbir nokta desteklenmez.
- Pastayı bir tabağa kaldırın. Spatulalardan ikisini tutun ve bir arkadaşınızın üçüncüyü tutmasını sağlayın. Arkadaşınızla üçe kadar sayın ve pastayı yakınınızda bekleyen bir tabağa yavaşça kaldırın. En iyi sonuçları elde etmek için hızlı ama dikkatli bir şekilde yapın.
Cheesecake’i Yağlı Kağıt ile Pişirmek
- Tavayı bir parşömen kağıdı çemberi ile hizalayın. Henüz kekinizi pişirmediyseniz, bu numara kalıbın çıkarılmasını çok daha kolay hale getirecek. Kullanmakta olduğunuz yaylı kalıbın tabanından biraz daha büyük bir yağlı kağıdı dairesi kesin. Birleştirilmiş yay biçimli tavanın altına doğru bastırın. Pastayı doğrudan tavada değil, parşömen üzerinde pişireceksiniz. Bu şekilde, metal bir tabana göre çok daha az fark edilir görünen parşömenle pastanın altını tepsiden kaydırabilirsiniz.
- Cheesecake'i talimatlara göre pişirin. Yağlı kağıdın varlığı, pişirme işlemiyle ilgili hiçbir şeyi değiştirmez. Devam edin ve cheesecake'i her zamanki gibi pişirin.
- Cheesecake'i bir gece dinlendirin. Tavadan çıkarmaya çalıştığınızda hala sıcak olan cheesecake'i Yağlı kağıt bile kurtaramaz. Kenarlardan veya alttan kaldırmaya çalışmadan önce iyice soğutulduğundan emin olun.
- Tencerenin kenarlarını çıkarın. Kenarları parşömenle hizalamadıysanız, gevşetmek için pastanın kenarlarına sıcak suya batırılmış bir bıçak sürün, ardından kalıbın kenarlarını açın ve kaldırın. Kenarları Yağlı kağıtla hizaladıysanız, bıçak numarasını atlayabilir ve tavanın kenarlarını çıkarabilirsiniz. Ardından, altındaki pastayı ortaya çıkarmak için parşömen şeridini çok nazikçe çekin.
- Pastayı kalıbın tabanından kaydırın. Parşömen kağıdının kenarlarını kavrayın ve pastayı servis tabağına yavaşça kaydırın.
Şunlara da göz atın;
- Cheesecake nasıl dondurulur?
- Cheesecake sağlıklı mı?
- Cheesecake neden çatlar?
- Cheesecake tarifleri