"Reçelsiz kahvaltı yapamam" diyenlerdenseniz bu ayki keyifli işler atölyemiz tam size göre. Mevsimin gözde meyveleriyle evinizde yapabileceğiniz en pratik reçelleri pişirdik. Patlıcandan, biberden, karpuzdan ve hatta soğandan dahi yapılan çeşitleriyle kahvaltı sofralarını zenginleştiren reçeller pratik hazırlanış yöntemiyle de evde kolayca pişirilir ve uzun süre tüketilir. Reçeli yapılacak meyvenin ya da sebzenin şekerde bekletilip kaynatılmasıyla hazırlanan en çok tercih edilen yöntem dışında hazır reçel şuruplarıyla hazırlanışı da bir diğer yöntemdir. Reçelin kıvamı için en önemli detaylar, yapımında gereken ölçülerin tam olması, kaynatma sürelerine tam olarak uyulması ve sonrasında hava almayacak biçimde cam kavanozlarda saklanmasıdır.
Reçel yapımında dikkat edilmesi gereken ilk nokta mevsime uygun meyveler seçilmesidir. Peki, reçel yaparken nelere dikkat edilmeli? Yaz aylarında hangi reçel çeşitleri yapılabilir? İşte, reçel yapımında dikkat etmeniz gereken püf noktalar, reçel takvimi ve yaz mevsimine uygun 10 nefis reçel tarifi:
Yaz meyvesi olarak bilinen çilek ile reçel yapmak için en uygun aylar Haziran ve Temmuz'dur. Çilek, şeker ve limon suyu ile hazırlanan çilek reçelini hazırlamak 30, pişirmek ise 40 dakikadır.
Yalnızca 30 dakika da hazırlanan ahududu reçelini hazırlamak için en ideal zaman Temmuz ve Ağustos aylarıdır. Ahududu reçelinin lezzetini arttırmak için bir gece şekerle bekletmek yeterli olacaktır.
Yaz aylarının başlangıcı kayısının en lezzetli olduğu zaman dilimidir. Yalnızca 3 malzeme ile hazırlayabileceğiniz kayısı reçelinin videolu anlatımına ve püf noktalarına buradan ulaşabilirsiniz.
Hazırlaması 10, pişirmesi ise yaklaşık 30 dakika olan kiraz reçeli, en sevilen reçel çeşitlerinden biridir. Kiraz reçelini hazırlamak için en ideal aylar Haziran ve Temmuz'dur.
Tatlıların içinde sık sık yer verilen şeftali ile reçel hazırlamak için ihtiyacınız olanlar şeftali, şeker ve bademdir. Şeftali reçeline aroma katmak için karanfil ekleyebilirsiniz.
Kırmızı erik ile hazırlayabileceğiniz nefis bir önerimiz var. Kahvaltı sofralarına renk katacak erik reçeline, reyhan yaprakları ekleyerek aromasını arttırabilirsiniz. Erik reçelini Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında hazırlayabilirsiniz.
Kahvaltı sofralarında en sık kullanılan reçel çeşitlerinden biri de vişne reçelidir. Vişne reçelini hazırlamak 15, pişirmek ise ortalama 20 dakikadır. Vişne reçelini tatlandırmak için tarçın çubukları kullanmayı unutmayın.
Sofralarda üzüm reçeline çok sık rastlayamasak da, üzüm reçelini bir kez deneyen bir daha vazgeçemiyor. Yaklaşık 20 dakika da hazırlanan ve sofralardaki yerini alan üzüm reçelini yıldız anason ile tatlandırabilirsiniz.
Kahvaltı sofralarında Akdeniz esintisini hissettirecek bir tarifimiz var. Yaz aylarında olgunlaşan limonu bu kez reçel yapımında kullandık. Limon reçelini hazırlamak için ihtiyacınız olanlar limon dilimleri, toz şeker ve ıtır çiçeğidir.
Mürdüm eriği reçelini Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında kolayca hazırlayabilirsiniz. Mürdüm eriği, toz şeker ve limon suyu ile hazırlanan mürdüm eriği reçelinin lezzetini arttırmak için bir gece şekerle bekletebilirsiniz.
Tazr hurma reçeli yaz sonuna doğru hazırlanır. Taze hurma, şeker, karanfil ve limon tuzu kullanarak yapılır.
Olgunlaşmamış yeşil yabani incirden yapılan incir reçelini daha önce denediniz mi? Lezzetine doyamayacağınız yabani incir reçeli Nisan, Mayıs, Haziran döneminde hazırlanır.
Patlıcan reçeli olur mu demeyin. Mevsiminde alacağınız küçük patlıcanlar ile hazırlayacağınız bu tarife bayılacaksınız.
Vişne reçelinin en iyi hazırlanma zamanı Temmuz, Ağustos aylarıdır. Klasik bir vişne reçeli yapmak istemiyorsanız damla sakızlı vişne reçelini mutlaka denemelisiniz.
Kavun, yaz meyvelerinin sevilenlerinden biridir. Lezzetli kavunun en olgun dönemi Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır.
Evde kendi lezzetlerinizi hazırlamak için şunlara da göz atın;