Genellikle kış aylarında tercih edilen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan boza, Türk içecek kültürünün en özgün içeceklerinden biridir. Boza, mısır, çavdar, yulaf, buğday ve pirinç gibi tahılların öğütülmesiyle hazırlanır. Öğütülen tahıllara su ilave edilir ve pişirilir. Karışıma maya ve laktik asit fermantasyonu oluşması için şeker eklenerek üretilir. Besleyici değeri yüksek olduğu için, bol miktarda B grubu vitamini içerir.
Bozanın faydalarının yüksek olmasının yanında dikkat gerektiren noktası: Kalorisi! Bir küçük bardak boza ortalama 350-400 kalori içermektedir. Eğer yanında leblebi ile tüketirseniz 2 yemek kaşığı leblebinin de 1 dilim ekmek olduğunu unutmadan günlük beslenmenizde dengeleyerek ver verebilirsiniz.
Bozanın en yaygın tüketimi üzerine tarçın ve leblebi eklemektir. İsteğe göre ara öğünlerde tüketilebilir.
Her besinde olduğu gibi bozanında aşırı tüketilmesi, şişkinlik, gaz ve ishal gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca kalori değeri yüksektir. Diyabet hastalarının ve hamilelerin, boza tüketmeden önce mutlaka doktora danışması gerekir.
Kilo almak isteyen kişiler, bozayı günde 1 bardak şeklinde tüketebilir. Ancak fazla kilosu olan kişiler veya kilo vermek isteyenler, günde 1 çay bardağını geçmemelidir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
instagram.com/uzmdytaslihankucuk
Şunlara da göz atın;