İster hazır yufka börekleri olsun, ister el açması börekleri olsun, börek altın günlerinin ve çay sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Kahvaltı sofralarını renklendiren börekler, peynir, patates, kıyma ve ıspanak başta olmak üzere birçok malzeme ile hazırlanabilir. Hepsini bayılarak yesek de, bazen börek istediğimiz kıvamda olamayabiliyor. Tam da bu yüzden, kat kat açılmış, yumuşacık börekler yapmanızı sağlayacak püf noktalarını yazımızda derledik. Hemen hemen birçok kişinin yaptığı bu hatalara dikkat ederek, daha lezzetli börekler hazırlayabilirsiniz. İşte, börek hazırlarken yapılan hatalar:
Fırın tepsisinin ilk katına yağlanmış yufkayı serdikten sonra, sıvı harcın tabana ulaşmasına engel olmanız gerekir. Aksi halde börek tepsiye yapışır ve iç harcı yanar.
Fırın tepsisine 1 adet yufka serince, iç harç tabana çok yakın olur. Bu durumda yufkalar yumuşar ve börek yeterince pişmez. Böreğin daha güzel kızarması için, tabana 2 kat yufka sermeniz gerekir.
Sebzeli börek yaparken, sebzelerin yufkaya yapışmasını önlemek için, yufkanın üzerine eklemeden önce az miktarda unlamanız gerekir. Böylece iç harç çok sulu olmaz ve böreğiniz dağılmaz.
Böreğin yağlı olmasını önlemek için her kata yağ sürmüyorsanız, istediğiniz gevrek böreklere asla ulaşamazsınız. Yufka katlarını tek tek yağlamanız, böreğin tek tek açılmasını ve daha lezzetli olmasını sağlar.
Hazırladığınız iç harcı yufkanın içerisine bol miktarda koyarak böreğin cıvık olmasına sebep olursunuz. Bu nedenle harcı kararında koymaya dikkat etmeniz gerekir.
El açması börek yaparken, hamuru ılık suyla yoğurun ve sirke ilave edin. Aksi takdirde börekler kıyır kıyır olmayacaktır.
İç harcı ocakta pişirdikten sonra mutlaka oda sıcaklığında bekletmeniz gerekir. İlk sıcaklığı geçmeden harcı yufkaya eklerseniz, yufkanız yumuşar ve sulanır.
Börek yaparken tam yağlı peynir kullanmak, peynirin pişme aşamasında eriyip kaybolmasına neden olur. Bu yüzden az yağlı veya yarım yağlı peynir kullanılmalıdır.
Böreği fırına vermeden önce acele etmeyin. Hazırladığınız böreği buzdolabında 1 saat bekletin. Böylece malzemeler dinlenecek, sosunu çekecek ve iç harç iyice oturacaktır.
Börekler, iç malzemesi, börek kalınlığı ve fırının performansına göre farklı derecelerde pişer. Ancak ne olursa olsun fırını asla 180 derecen az dereceye ayarlamayın. Tarifte verilen dereceye sadık kalın ve fırını mutlaka önceden ısıtın.
Böreğiniz piştikten sonra üzeri veya kenarlarının sert olduğunu fark ederseniz, üzerine temiz bir mutfak bezi serin. Böylece börek terleyecek ve yumuşayacaktır.
Şunlara da göz atın;