Küflenmiş bile olsa hangi gıdalara yemek güvenlidir? Ya da bir kısmı bile küflenmiş olsa yenmemesi gereken gıdalar neler? Daily Mail'in haberine göre Londra'da yaşayan ve gıda hijyeni konusunda danışmanlık yapan Sylvia Anderson küf konusunda görüşlerini paylaşıyor. Tabi ki, bu makalede yer alan görüşleri birebir uygulamak yerine güvendiğiniz bir uzmana danışmak daha doğrudur.
Anderson, küf konusunda daha sert gıdaların güvenli olabileceğini çünkü küflerin bu gıdaların derinliklerine nüfuz etmekte zorlanacağını düşünüyor. Aynı şekilde daha yumuşak ve nemli gıdalar için durumun böyle olmadığı uyarısında bulunuyor. Çünkü bazı küfler gıdalarda tehlikelidir; alerjik reaksiyonlara ve solunum sorunlarına neden olabilirler. Aynı şekilde gıda zehirlenmesine de yol açabilirler.
Bazı küfler de gıdalara 'mikotoksin' yayabilir ki bunlar gıda zehirlenmesine neden olabilen zehirli maddelerdir. Anderson küflenince küflü kısmı kesip kalanı tükettiği ve hiç tüketmediği ürünleri şöyle sıralıyor:
"Gözenekler ve çok fazla boşluk nedeniyle küfler diğer bölgelere yayılabilir"
Yüksek nem içeriğine sahip gıdalarda küf yayılmış olabilir. Küflü gıdalarda küfle birlikte bakteri de üreyebilir.
Anderson havuç gibi sert sebzelerin nem oranı düşük olduğu için küflü kısmı kesip tükettiğini belirtiyor. Ancak domates, şeftali gibi yumuşak sebze ve meyvelerde küfün derinlere de nüfuz edebileceğini söylüyor.
Bazen jöle ve marmelat kavanozlarının üstünde bir küf tabakası oluşabilir. Anderson, küfün ilk tabakası çıkarıldıktan sonra bunların yenebileceğini; bu ürünlerdeki şekerin bir koruyucu görevi gördüğünü söylüyor.
Ancak ABD Tarım Bakanlığı aynı fikirde değil ve bu gıdaları atmanın en iyisi olduğunu söylüyor.
Şunlara da göz atın;