Marc Milstein beyin sağlığı üzerine çalışan bir doktor ve “Yaşlanmaya Dayanıklı Beyin: Belleği Geliştirmek, Bağışıklığı Korumak ve Demansla Mücadele için Yeni Stratejiler” kitabının yazarı. Biyolojik Kimya alanında doktorasını ve UCLA’dan Moleküler, Hücresel ve Gelişimsel Biyoloji alanında Lisans derecesini aldı. Milstein, hafızayı güçlü tutmak ve bunamayla savaş için 7 önemli kuralı olduğunu söylüyor. Konu önemli çünkü ortalama insan beyni, 40 yaşından sonra her 10 yılda yaklaşık %5 küçülür. Ve bu durumun hafıza ve odaklanma üzerinde olumsuz etkileri olabilir. 2020′de dünya çapında 54 milyon insan Alzheimer hastalığı veya diğer demanslara sahipti. Tahminlere göre bu sayı artabilir. Ancak ciddi zihinsel gerileme, yaşlanmanın kaçınılmaz bir parçası olmak zorunda değil. Milstein de bu konuda beyni korumak için 7 kuralını şöyle paylaşıyor:
Milstein "Yüksek tansiyon kalp kasınızı zayıflatabilir ve felçlerin önde gelen nedenlerinden biridir. Kolesterol, beyniniz ve sinir sistemi sağlığınız için de kritik öneme sahiptir. Amerikan Kalp Derneği, kolesterol seviyenizin her dört ila altı yılda bir ölçülmesini önerir" diyor.
Milstein, "Unutmayın ki şeker düşman değildir, fazla şeker düşmandır. Dikkatli olduğunuzu düşünseniz bile diyetlerinize gram şeker eklemek kolaydır ve genellikle şeker paketlenmiş gıdalardan gizlice girer" diyor.
Araştırmalar, tedavi edilmemiş uyku apnesi olan kişilerde, genel popülasyondan ortalama 10 yıl önce hafıza kaybı riskinin arttığını gösteriyor. Çoğu insan için sağlıklı bir beyin, bir gecede yedi ila dokuz saat uykuya ihtiyaç duyar. Milstein'in hafızayı ve bağışıklığı güçlendiren uyku için öneriler şöyle:
Milstein şu ürünlerin hepsine olmasa da çoğuna market sepetinde yer verdiğini söylüyor:
Milstein, "Yiyecek alışverişi yaparken beynim için bir şeyin iyi olup olmadığını belirlemeye yardımcı olması için kendime üç soru sorarım" diyor: Bozulur mu? Çoğu durumda, bozulabilirlik iyi bir şeydir. Yiyeceklerin bozulmasını önleyen katkı maddeleri ve koruyucular, bağırsak bakterilerinize zarar verir.
O paketlenmiş gıdada tonlarca malzeme var mı? Ve bu konuda, malzemeleri telaffuz edebilir misiniz? Yoksa kimyasal bir deneyin yapımları gibi mi görünüyor? Ayrıca şekerin ilk birkaç bileşenden biri olduğu hiçbir şeyden kaçının.
Tabağınızda gökkuşağı görüyor musunuz? Meyve ve sebzelere canlı renklerini veren kimyasallar beyin sağlığını artırmaya yardımcı olur.
Sigara içenlerin, içmeyenlere göre demans geliştirme riski %30 daha fazladır. Ayrıca etraflarındakileri de riske atıyorlar: Pasif içicilik 7.000 kimyasal içerir ve bunların en az 70′i kansere neden olabilir. Bir de üçüncü el duman var. 3. el duman ise giysilerde veya bir odada kokuyu yaratan sigara dumanı kalıntısıdır.
Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, düzenli olarak akşam yemeği partilerine veya diğer sosyal etkinliklere katılan 55 yaş üstü kişilerin hafızalarını kaybetme riskinin daha düşük olduğu görüldü. İzolasyon ve yalnızlığı azaltmak için, küçük iyilikler yaparak serotonin ve endorfin gibi beyin kimyasallarını da artırabilirsiniz:
Milstein, "Öğrenme becerileri ve bilgi edinme, beyinde yeni bağlantılar kurmanın çok etkili yollarıdır. Ne kadar çok bağlantı kurarsanız, hafızanızı koruma ve hatta geliştirme olasılığınız o kadar artar.
Yeni bir şey öğrenmeyi düşündüğünüzde, ona fitness antrenmanı yaptığınız gibi yaklaşın. Farklı günlerde farklı kasları çalıştırmak istiyorsunuz. Aynı şey beyin için de geçerli.
Bu hafta boyunca, zihinsel aktiviteleri (yeni bir dil öğrenmek veya kitap okumak) ve fiziksel öğrenme aktivitelerini (tenis veya futbol oynamak) karıştırarak beyninizi çapraz çalıştırmayı deneyin.
Şunlara da göz atın;