Beyaz et, tavuk eti, kaz eti, hindi eti, ördek eti, horoz eti gibi kümes hayvanlarını ve balık eti, yengeç eti, ahtapot eti, kalamar eti gibi deniz ürünlerini içerisine alan et grubudur. Kırmızı etten farklı olarak içerisinde miyoglobin yoktur. İsmini çiğ haldeki soluk ve açık renginden alır. Protein bakımından zengin olan beyaz etler, aynı zamanda daha ekonomiktir. Beyaz et kullanarak farklı tatlar denemek isteyenler için, en lezzetli tariflerimizi yazımızda derledik.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan barbun tava, balık severlerin favorilerinden biridir. Özellikle Temmuz-Ekim ayları arasında tüketilen bu yemek, limon dilimleri eşliğinde sunulabilir.
Balık denildiğinde ilk akla gelen çeşitlerden biri de levrektir. Kapari ve krema ile hazırlanan levrek külbastı, ortalama 30 dakika içinde sofralardaki baş köşeyi alır.
Temel pişirme malzemeleri ile hazırlanan fırında balık, tamamen sizin damak zevkinize göre şekillenir. İsteğe göre tarifte çipura, mercan veya levrek balığı kullanabilirsiniz.
Enginar sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bu yemek, özellikle Ege mutfağında tüketilir. Bezelye ve midye içi ile zenginleştirilen enginarlı balık yapımında, mutlaka taze balık kullanılmalıdır.
İlk kez İngiliz mutfağında hazırlanan bu yemek, mezgit veya levrek ile hazırlanabilir. Dışı yumurtalı harca bulanır ve kızgın yağda kızartılır. Tartar sos eşliğinde servis edilir.
Hem ekonomik, hem de pratik bir yemek olan tavuk ciğeri, maydanoz ve soğan eşliğinde sunulur. Porsiyonu, yaklaşık 150 kalori değerindedir.
Mersin yöresi ile özdeşleşen tantuni, en sevilen sokak lezzetlerinden biridir. Bu lezzeti evde kendi elleriyle hazırlamak isteyenler, tavuk tantuni tarifinin detaylarından tüm adımlara ulaşabilir.
Dışı çıtır çıtır, içi ise yumuşacık olan KFC tavuk, dip soslar eşliğinde sunulur. Hazırlaması 40, pişirmesi ise ortalama 15 dakikadır. Yapımında bol bol baharat kullanılır.
Tavuk göğsü, biber ve baharatlarla hazırlanan bu yemek, ismini pişirilme yönteminden alır. İsteğe göre sade veya pirinç pilavı ile birlikte sunabilirsiniz.
Bütün bir halde sunulan fırında tavuk, nar ekşisi ve zeytinyağı ile marine edilir. Fırında yaklaşık 3-3,5 saat pişirildikten sonra sıcak bir şekilde servis edilir.
Bıldırcın ve mini havuç ile hazırlanan bu yemek, özellikle yılbaşı menülerinde sık sık tercih edilir. İsteğe göre siyah pilav ile birlikte sunulabilir.
Karabiber, hardal ve zeytinyağı ile marine edilen hindi rosto, garnitür eşliğinde sunulur. Hindi pişirildikten sonra, orta kalınlıkta dilimlenmelidir.
Hindi but ve kestane ile hazırlanan büryan, aslında pilava verilen isimdir. Hindi butlar pişirilmeden önce kuşbaşı şeklinde doğranmalıdır.
Biberiye, sarımsak ve ördek göğsünden oluşan bu yemek, patates ve yeşillikler eşliğinde servis edilir. Ortalama 40 dakikada sofralardaki yerini alır.
Uzak Doğu mutfağıyla özdeşleşen bu yemek, hoisin sos ve soya sosu ile zenginleştirilir. Ayrıca seezling ördek yapımında, ördek yufkası da kullanılır.
Siste ördek, hem şık görünümü, hem de lezzeti ile dikkatleri üzerine çeken bir yemektir. Hazırlanan ördek, karnabahar püresi ve pancar sosu ile zenginleştirilir.
Şunlara da göz atın;