Çoğu insan için biber biberdir. Tek fark taze kırılmış olup olmamasıdır. Ancak markette gezerken fark etmişsinizdir. Dünyada en çok kullanılan baharatlardan biri olan biberin çeşitleri, biberin hasat edildiği aşamaya ve işlenme şekline göre yeşilden beyaza ve siyaha kadar renkleri değişir.
Tıpkı şarap veya kahve gibi, bir karabiberin tadı da bulunduğu bölgeye veya doğal ortamındaki elementlerin kombinasyonuna bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle, aynı görünseler de, Hindistan'ın Malabar Sahili'nden Endonezya'nın en güneydeki eyaleti Lampong'a kadar çeşitli menşe yerleri tarafından etiketlenmiş ve birbirinden çok farklı tatlara sahip farklı karabiber türleri bulacaksınız.
Ancak bunun tersi de doğrudur. Beyaz ve karabiberde olduğu gibi bazı karabiberlerin farklılıkları, gözle göründüğünden çok daha fazla lezzet farklılıkları ile çok daha belirgindir.
Görsel olarak, karabiber ve beyaz biber arasındaki fark tam anlamıyla şudur: siyah ve beyaz. Ancak, damağınızda bu renkler farklı aroma ve sıcaklıklardan oluşan bir gökkuşağına dönüşür. Karabiber taneleri tipik olarak beyaz karabiber tanelerinden daha sıcakken, beyaz karabiber taneleri daha topraklıdır. Fark, beyaz biberin benzersiz işleme yönteminden kaynaklanmaktadır.
Karabiber tanelerinin aksine, beyaz biber taneleri, kurutulmadan önce derilerini çıkaran bir ıslatma işleminden geçer. Ne kadar uzun süre ıslanmaya bırakılırlarsa, hafif fermente edilmişten doğrudan değişen lezzetlerinin derinliğini belirler. Fermente beyaz biber, miso ezmesine benzer bir tada sahiptir ve - tıpkı miso'nun kavrulmuş sebzeleri canlandırmak için kullanılması gibi - lezzetli yemeklerinize umami aroması eklemek için kullanılabilen vegan bir içeriktir. Karabiberin rengine değil de lezzetine ihtiyaç duyulan açık renkli gıdalarda da tercih edilir. Bununla birlikte, siyah ve beyaz biber birbirinin yerine kullanılabilir.
Şunlara da göz atın;