Hazır bebe bisküvileri sadece bebekler tarafından değil yetişkinler tarafından da sevilen ve sıklıkla tüketilen bir üründür. Bebeklere özel üretilmesi nedeniyle birçok insanda sağlıklı bir atıştırmalık olduğu algısı oluşturur. Peki hazır bebe bisküvileri gerçekten sağlıklı mıdır?
Bebe bisküvisinin içeriğine baktığımızda ilk sıralarda un ve şeker gelmektedir. Beyaz un ve şeker gibi rafine karbonhidratlar, hızlı sindirilirler ve yüksek glisemik indekse sahiptirler, dolayısıyla kan şekeri ve insülin seviyelerinde hızlı artışlara yol açarlar. Araştırmalar, yüksek miktarda rafine karbonhidrat tüketiminin, tip 2 diyabetin ana semptomlarından olan insülin direnci ve yüksek kan şekeri seviyeleri ile bağlantılı olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, rafine karbonhidratlar kan trigliserit düzeylerini artırarak kalp hastalıklarına da zemin hazırlarlar.
Dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle birçok ambalajlı ürünün içeriğinde bulunan palm yağı, hazır bebe bisküvilerinin birçoğunda da bulunmamaktadır. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’ne (EFSA) göre palm yağı, yüksek sıcaklıklarda işlendiğinde kansere neden olabilmektedir. Hazır bebe bisküvileri de yüksek ısılarda fırınlandığını için bu riski içermektedir.
5 adet (20 g) bebe bisküvisi 88,6 kkal, 14,7 g karbonhidrat, 0,9 g protein, 2,8 g yağ ve 0,4 g lif bulunmaktadır. Bununla birlikte, 5 adet (20 g) bebe bisküvisi 5,28 g şeker içerir yani yaklaşık 2,5 adet küp şekere eşdeğerdir.
Hazır bebe bisküvileri yüksek kalori ve karbonhidrat içerirler. Düşük lif içeriğine sahip oldukları ve çabuk sindirildikleri için kan şekeri seviyelerinde büyük dalgalanmalara neden olarak aşırı yemeye katkıda bulunabilirler. Tüm bu özellikleri nedeniyle hazır bebe bisküvileri kilo almak amacıyla sıklıkla tüketilmektedir ancak rafine karbonhidrat içeriği ve kanserojen madde riski nedeniyle kesinlikle sağlıklı bir tercih değildir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
instagram.com/uzmdytaslihankucuk
Şunlara da göz atın;