Bamya, ebegümecigiller familyasından ılık iklimlerde yetişen bir bitki türüdür. Yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Tazeyken toplanmalı ve kısa sürede tüketilmelidir. Çünkü olgunlaştıkça sertleşir. Bamyayı kurutmak için ipe dizmek ve güneşte bekletmek yeterlidir. Akdeniz ülkelerinde sık sık tüketilir. Haziran ayında pazar tezgahlarında yerini alan bamya, yaz sonuna kadar taze taze tüketilebilir. İsteğe göre kış için dondurucuda bekletilebilir.
Yaz aylarında hafif beslenmek isteyenleri böyle alalım. Sindirim sistemini düzenleyen zeytinyağlı bamya yemeğinin porsiyonu, yaklaşık 75 kaloridir ve diyet listeleri için de uygundur.
Konya mutfağıyla özdeşleşen bamya çorbası, kuru bamya ve et ile hazırlanır. Kolayca hazırlanan bu çorba, sıcak başlangıçlar yapmak isteyenler için idealdir.
Bamya, domates ve limon tuzu ile hazırlanan bu konserve, kış aylarında da bamya yemek isteyenler için sunulur. Cam kavanozlarda muhafaza edilebilir.
Adana mutfağıyla özdeşleşen bamya dolmasında, büyük bamyalar kullanılır. İçi pirinçli harç ile doldurulur. Tencerede pişirildikten sonra sıcak sıcak servis edilir.
Okurumuzdan gelen bamya kavurması, salça ve baharatlarla hazırlanan bir yemektir. Hazırlaması 15, pişirmesi ise ortalama 40 dakikadır.
Bamya, ekmek kırıntısı ve kaşar peyniri ile hazırlanan bu lezzet, genelde yemeklerin yanında aperatif olarak sunulur. Fırında pişirildikten sonra servis edilir.
Bamyanın yumurta ve galeta ununa batırılmasıyla hazırlanan bu yemek, yoğurt sos ve domates sosu eşliğinde sunulur. Çıtır çıtır lezzetiyle bamya sevmeyenleri bile kendine hayran bırakır.
Yaş bamya ve kuşbaşı et ile hazırlanan etli bamya, kalabalık sofralar için idealdir. İsteğe göre tarifte kuzu veya koyun eti kullanılabilir.
Bamya, domates ve soğan ile hazırlanan pilaki, yemeklerin yanında servis edilir. Zeytinyağlı sos ile zenginleştirilir. Soğuk bir şekilde sunulması lezzet açısından daha iyi olacaktır.
Yalnızca 4 malzemeden oluşan ızgara bamya, yazın kolayca yapabileceğiniz yemekler arasındadır. Fırında pişirildiği için kalorisi düşüktür.
Özellikle bebekler için hazırlanan sebzeli bamya, vitamin bakımından çok zengindir. 10-12 ay ve üzeri bebeklerin tüketmesi uygundur.
Yalnızca 6 malzemeden oluşan bu yemek, vişne ve bamyanın mükemmel uyumuyla hazırlanır. Özellikle ekşi tatlar sevenler için idealdir.
Şunlara da göz atın;