Yaz mevsiminin en sağlıklı sebzelerinden biri olan bamyayı yıl boyunca sofralarınızdan eksik etmek istemiyorsanız, yapmanız gerekenler çok basit. Bamya buzlukta nasıl saklanır, çiğ ve taze bamya derin dondurucuda nasıl saklanır, bamya uzun süre nasıl muhafaza edilir diye merak ettiğiniz tüm soruları sizler için cevapladık. Bamya temizleme, saklama ve pişirme aşamalarında yapılan hatalar nedeniyle çok fazla salyalanıyor olabilir. Ancak doğru teknikleri uygulayarak bamyaları 1 yıl kadar saklayabilir, canınız istediğinde çıkartıp afiyetle tüketebilirsiniz. O zaman buyurun, bamya buzlukta nasıl saklanır adım adım anlatalım.
En taze bamyaları satın aldıktan sonra yapmanız gereken ilk şey onları bol su ile yıkamaktır. Yıkadığınız bamyaları tek tek kontrol edin. Çürümüş, delinmiş, yırtılmış bamyaları ayıklayın.
Bamyaların saplarını bıçak yardımıyla huni şeklinde kesin. Ancak çok derine inmemeye, bamyada kesikler oluşturmamaya dikkat edin. Aksi takdirde hem bamyanın saklama süresi kısalacak, hem de pişerken salyalanacaktır.
2. adım ise bamyaları şoklamaktan geçiyor. Bunun için bir kabın içerisine soğuk su ve çokça buz ekleyin. Ayrı bir tencereye ise bolca su koyun ve kaynatın. Bamyaların salyalanmasını önlemek için kaynayan suya birkaç damla limon sıkın.
Bamya şoklama işlemi için; Bamyaları önce kaynar suya atın ve maksimum 2-3 dakika bekletin. Kevgir yardımıyla bamyaların suyunu süzerek alın ve soğuk suyun içerisine atın. Bamyaları buzlu suda 3-4 dakika beklettikten sonra kevgirle hemen çıkartın.
Şoklama işlemi uyguladığınız bamyaları kuru bir bezin üzerine veya kağıt havluya alın. Bamyalar tamamen kuruyuncaya kadar bekleyin. Kuruyan bamyaları bir yemeklik olacak şekilde porsiyonlara ayırın. Bamya porsiyonlarını buzdolabı poşetine veya kilitli poşetlere yerleştirin. Poşetlerin ağzını hava almayacak şekilde kapatın.
Bamyaları güvenle kullanabilmeniz için tarih eklemeyi unutmayın. Buzdolabı poşetlerinin üzerine tarih yazılı etiketler yapıştırın. Poşetleri dondurucuya veya buzluğa güzelce yerleştirin. Hazırladığınız bamyaları 1 yıl içinde afiyetle tüketebilirsiniz.
Pişmiş bamyaları 1-2 gün kadar dolapta saklayabilirsiniz. Bunun için pişmiş bamyayı cam, plastik veya çelik kaplara doldurun ve kapaklarını kapatın. Buzdolabı rafına yerleştirerek 1-2 gün saklayabilirsiniz. Tekrar yemek için, bamyaları tencereye alın ve kısık ateşte pişirin.
Şunlara da göz atın;