Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber'in hazırladığı "50 Peynirli Şehir Balıkesir", "Zeytin Ülkesi Balıkesir" ve "Ekmek Şehri Balıkesir" eserleri, dört uluslararası ödül alarak bir ilke imza attı.
Gourmand World Cookbook Awards'ta 2019 yılında dünyanın en iyi peynir kitabı seçilen "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabı, 2023 Gourmand Awards'ta son 25 yılın en iyi kitapları arasında yer alırken, "Ekmek Şehri Balıkesir" dünyanın en iyi ekmek kitabı, "Zeytin Ülkesi Balıkesir" ise kategorisinde dünyanın en iyi ikinci kitabı seçildi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle hazırlanan eserler, şehrin zengin peynir, zeytin ve ekmek kültürünü uluslararası alanda tanıtan değerli çalışmalar olarak biliniyor. Divan Kuruçeşme'deki lansman etkinliğinde Cengizhan Koca’nın moderasyonu ile gerçekleşen "Balıkesir’in Gastronomi Hazinesi" isimli panelde yerel lezzetlerinin çeşitliliği, korunması, gastronomik değerlerle oluşan mikro ekonominin ülke ekonomisine katkı sağlayacak düzeye nasıl ulaşacağı ve şehrin mutfak kültürü hakkında kapsamlı bilgileri misafirlerle paylaştı.
Berrin Bal Onur; “Türkiye’de ilk kez bir şehir, topraklarımızda doğan 3 kadim gıdaya -peynir, zeytin ve ekmeğe- kitaplardan oluşan bir kültür serisi ile saygı duruşunda bulunuyor. Bu gurur Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne ait.” dedi.
Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz “Balımızla, kaymağımızla, peynirimizle, zeytinyağımızla, kuzu etimizle Türkiye’yi doyuran şehiriz. Bir şehrin hammaddesi güzelse mutfağı da güzeldir. Bilinen ve üretilmeyen peynirlerimiz var bizim. Bunların her biriyle ilgili ayrı sponsorluklar yaparak küçük işletmecilerimize ürettiriyor ve tedarik zinciri içerisinde tüketime sokuyoruz. Ama şu andaki en orijinal gündemimiz belediyenin kendi mandırasında; Balıkesir Valiliği, Güney Marmara Kalkınma Ajansı ve STK’larımızla beraber artık üretim üsleri kurduk. Bunların satış noktalarını da insanların en çok ziyaret ettiği; Havran, İvrindi ve Sındırgı gibi tarihi de bir misyonu olan ilçelerimizde kuruyoruz.” dedi.
"50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabı, Balıkesir'in benzersiz peynir çeşitlerini detaylı bir şekilde inceliyor. Balıkesir'e özgü 50 farklı peynir türü bu kitapta yer alıyor ve her bir peynirin tarihi, yapılışı ve kültürel önemi ele alınıyor. Kitap sadece peynirlerin hikayelerini değil, aynı zamanda Balıkesir ve çevresindeki süt ürünlerinin yelpazesini de kapsıyor. “50 Peynirli Şehir Balıkesir”, yarışmada Almanya, İsviçre, Kanada, Fransa gibi ülkelerin içinde yer aldığı 12 finalist arasından birinciliğe ulaştı.
"Zeytin Ülkesi Balıkesir" kitabı, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üretimini anlatıyor. Balıkesir ve çevresindeki zeytin çeşitlerinin, zeytinyağı üretim yöntemlerinin ve bu ürünlerin mutfakta nasıl kullanıldığı da kitapta anlatılıyor. Yazılı ve sözlü 300'den fazla kaynakla desteklenen kitaba pek çok şair, yazar ve akademisyen katkı sağladı. Zeytinle ilgili yapılmış bilimsel çalışmalardan, birbirinden kıymetli kitaplardan edinilen bilgiler, uzman ve saha görüşmeleriyle birleştirilip geçmiş, bugün ve geleceği yansıtacak bir kitap içeriğine ulaşıldı.
"Ekmek Şehri Balıkesir" ise, Balıkesir'in şehrin farklı bölgelerinde üretilen 67 çeşit ekmeğin kendine has hikayesi ve yapılış yöntemleri detaylı bir şekilde işleniyor. Dünya Peynir Yarışması'nda bronz ödüle layık görülen, Türkiye'nin yerel değeri olan "Balıkesir Kirli Hanım Peyniri" de uluslararası alanda önemli bir başarı kazandı. Balıkesirli aileler ve yerel fırınlar aracılığıyla 20
ilçesinde yaşayan farklı halkların sürdürdükleri geleneksel ekmek reçetelerine yer verilen kitapta, 67 ekmek toplam 172 reçete kayıt altına alındı.