Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte balık sezonu da açıldı. Hazır balığın en taze ve en bereketli olduğu zamandan geçerken, masalarınızı balık ve mezeler ile doldurmaya ne dersiniz? Kimi küçük balık sever, kimisi büyük balıkları tercih eder. Hangi balığı seçerseniz seçin, yanına çok yakışacağından emin olduğumuz bazı tarifler var. Izgarada, fırında, tavada kızartılarak sunulan balığın yanına ne yapsam diyenler için en lezzetli 16 meze tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Unutmadan, balık yemekleri sayfamızı buraya bırakıyor, en lezzetli balık çeşitlerine göz atmanızı öneriyoruz. İşte, balığın yanına çok yakışan 16 nefis meze tarifi:
Bakla sevmeyenleri bile kendine hayran bırakan fava, Ege ve Yunan mutfağının gözdesidir. Özellikle sahil kıyılarında yer alan balıkçı restoranları her masaya özenle yapılmış favaları dizer. Bu lezzeti evde hazırlamak yaklaşık 40 dakika sürmektedir.
Et ve balık yemeklerinin yanında en çok servis edilen mezelerden biri de acılı ezmedir. Yalnızca Türk mutfağında değil, Yunanistan, Makedonya ve Bulgaristan'da da tüketilir. Üstelik hazırlaması yalnızca 15 dakika.
Bir yandan yemek yerken, diğer yandan kahkahaların havada uçuşacağı bir masa hazırlamak istiyorsanız, masaya ilk koymanız gereken şey haydaridir. Çilingir sofralarının vazgeçilmezi olan haydariyi, yoğurt, sarımsak ve nane ile hazırlayabilirsiniz.
Közlenmiş patlıcan ile hazırlanan söğürtme, nar ekşisi, sirke ve zeytinyağı ile zenginleştirilir. Özellikle Urfa ve Antep'te tüketilen patlıcan söğürtmenin balık yemeklerini tamamlayan bir lezzet olduğunu söylemeden geçemeyiz.
En kolay hazırlanan meze çeşitlerinden biri de havuç kızartmasıdır. Rendelenen havuçlar yağda kavrulduktan sonra, yoğurt ve sarımsak ile buluşur. Geriye sadece bu lezzeti afiyetle yemek kalır.
Akdeniz'in mezelerinden biri olan şakşuka, lezzetiyle ismini şarkılarda geçirmeyi başarmıştır. Patlıcan, biber, domates sosu ve yoğurt ile hazırlanan şakşuka, her öğünde yenilebilecek enfes bir mezedir.
Közlenmiş biber ve salça ile hazırlanan muhammara, acının en tatlı halidir. Yapımında biber salçası, kırmızı biber ve pul biber kullanılır. Balığın yanında aperatif olarak sunulur.
Kırmızı biber, domates ve patlıcan ile hazırlanan ajvar sos, hem meze olarak, hem de sos olarak tüketilebilir. Pişen balığın yanına bir kaşık ajvar sos ekleyerek yemek zevkinizi ikiye katlayabilirsiniz.
Balık sofrası kurup da yanına tarator eklememek olmaz. 15 dakika gibi kısa bir sürede hazırlanan cevizli taratoru maydanoz ve limon ile zenginleştirebilirsiniz.
Balığın yanına en çok bol limonlu salata çeşitleri yakışmaktadır. Hem hafifliği, hem de lezzeti ile çok beğenilen yeşil mercimek salatasını, nar ekşili sos eşliğinde sunabilirsiniz.
Bol çeşitli bir sofra kurmak istiyorsanız, klasik tarifleri bir kenara bırakmanızı ve farklı tatlar denemenizi öneriyoruz. Yeşil salata yerine balık çeşitlerinin yanına çok yakışan kuru börülce salatasına mutlaka göz atın.
Deniz ürünleri bir arada kullanıldıklarında daha lezzetli bir sofra hazırlanır. Bunun için ilk önerimiz sokak lezzeti olarak bilinen midye dolma hazırlamak. Tadımlık olarak sunabileceğiniz midye dolmaları limon ile birlikte servis edin.
Midye dolma yeterli gelmediyse, onun yerine daha doyurucu bir şekilde sunulan midye pilaki tarifini deneyebilirsiniz. Midye pilaki yapımında sarımsak, kereviz, patates, biber ve salatalık turşusu kullanabilirsiniz.
Balık restoranlarının olmazsa olmazı haline gelen kalamar tava, 30 dakika da hazırlanır. Yalnızca 5 malzeme ile yapılan bu yemek, atıştırmalık sevenlerin de favorisi olacak.
Balıktan bahsetmişken un helvasına yer vermemek olmaz. Balık ile çok uyumlu bir ikili olan un helvası, balığın ardından mutlaka yenilmesi gereken bir tatlıdır. 30-35 dakika içerisinde sofralardaki yerini alır.
Balığın yanına ne gider sorusu sorulduğunda ilk akla gelen cevap elbette humustur. Nohut, tahin ve sumak ile hazırlanan humusu, bütün balık çeşitlerinin yanında servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;