Cucurbitaceae familyasına ait bir bitki olan bal kabağı, bol lifli bir meyvedir. Anavatanı Kuzey Amerika olan bu meyve, dünyanın her yerinde yetiştirilmeye uygundur. Ülkemize 17. yüzyılda gelen bal kabağı, genellikle turuncu renklidir. Bu meyvenin Türk mutfağında en yaygın kullanımı ise, kabak tatlısıdır. ABD, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde, Cadılar Bayramı'nın bir sembolü haline gelmiştir. Bal kabağının içinde bulunan çekirdekler, kurutularak tüketilebilecek bir hale getirilir.
Yılda 8 milyon ton üretimiyle Çin, dünyanın en büyük bal kabağı üreticisidir. Hindistan, Ukrayna ve Rusya ise Çin'i takip eder. Türkiye, dünya bal kabağı üretiminde 8. sırada yer almaktadır. Ülkemizde ise bal kabağı yetiştiriciliği denildiğinde Afyon, Ankara, Sakarya ve Düzce şehirleri ön plana çıkmaktadır.
Bal kabağı, sıcak ve ılıman iklim bitkisidir. Soğuk havayı sevmeyen bal kabağı, bu nedenle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında ekilebilir. Sıcaklık -2'nin altına düştüğünde bitki donar ve ölür. Don olayları da bal kabağının gelişimini olumsuz yönde etkiler. Bu yüzden çok soğuk bölgelere ekilmesi önerilmez.
Bal kabağı, toprak sıcaklığı 10-12 derece arasında olduğu zaman ekilmelidir. Derin, su tutma kabiliyeti iyi olan, geçirgen, organik ve mineral maddeler bakımından zengin tınlı toprakları sever. Ağır ve kumlu toprakları sevmez, verimi düşer. Toprağın pH'sı 6-7 arasında olmalıdır. Ekimden önce toprak 1-2 defa işlenir. Bitki, doğrudan tohum ekim yöntemiyle ekilecekse, toprak sıcaklığı 12 derecenin üstünde olmalıdır. Tohumlar 3-5 cm derinliğe ekilir.
Bal kabağı, kış meyvesi olarak bilinir. Özellikle Kasım ve Aralık aylarında pazar tezgahlarında sık sık rastlamak mümkündür. Ancak ekim zamanı da hasat dönemini belirler. Ekim işleminden 110-120 gün sonra hasat edilmesi gerekir.
Şunlara da göz atın;