Kavrulmuş ayçekirdeği lezzetli ve besleyici bir atıştırmalıktır. Geceleri atıştırmak veya hareket halindeyken ikram etmek için harikadır. Ay çekirdeğini kavurmak gerçekten çok kolay ve kabukları açıkken veya kapalıyken yapılabilir. Nasıl olduğunu öğrenmek için aşağıyı okuyun!
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30-40 dakika
Toplam süre: 45-55 dakika
Ay Çekirdeğinin Kabukları İle Kavrulması
- 1 su bardağı kabuksuz ay çekirdeğini bir kaseye koyun. Tohumları örtecek kadar su dökün. Ay çekirdeği suyun bir kısmını emerek kavurma sırasında fazla kurumasını engelleyecektir.
- 1/3 ila 1/2 bardak tuz ekleyin. Tuzla karıştırmak için karıştırın. Ayçiçeği çekirdeklerini bir gece tuzlu suda bekletin. Bu, ay çekirdeğinin tuzlu bir tada sahip olmasına yardımcı olacaktır.
- Tohumları boşaltın. Tuzlu suyu boşaltın ve tohumları bir kağıt havluyla kurulayın.
- Fırını 150ºC'ye önceden ısıtın. Ay çekirdeklerini parşömen kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine tek kat halinde yayın. Tohumların hiçbirinin üst üste gelmemesine çalışın.
- Tohumları kızartmak için fırına koyun. Tohumları, kabuklar altın rengi kahverengi olana kadar 30 ila 40 dakika kavurun. Kabuklar ayrıca kızarırken ortasında hafif bir çatlak oluşturacaktır. Her iki tarafta da eşit şekilde kızarmalarını sağlamak için tohumları ara sıra karıştırın.
- Servis yapın veya saklayın. Ay çekirdeği henüz sıcakken bir çay kaşığı tereyağı ile karıştırılıp hemen servis edilebilir. Alternatif olarak, tohumları fırın tepsisinde soğumaya bırakabilir ve ardından hava geçirmez bir kapta saklayabilirsiniz.
Ay Çekirdeğinin Kabukları Alınmış Olarak Kavrulması
- 1 su bardağı kadar ayçiçeği çekirdeğini temizleyin. Kabuklu tohumları bir süzgeç veya kevgir içine koyun ve küçük kalıntıları gidermek için soğuk suyla durulayın. Gevşek kabukları veya büyük bitki maddelerini seçin.
- Bir fırın tepsisini veya fırın tepsisini parşömen kağıdı ile kaplayın. Fırını 150ºC'ye önceden ısıtın.
- Tohumları fırın tepsisine tek bir tabaka halinde yayın. Tohumların hiçbirinin üst üste gelmemesine çalışın.
- Kızartmak için fırına koyun. 30 ila 40 dakika veya tohumlar kahverengi ve gevrek olana kadar kızartın. Her iki tarafta da eşit şekilde kahverengileşmek için tohumları ara sıra karıştırın.
- Servis yapın veya saklayın. Sıcak ayçekirdeklerini hemen servis edebilir veya daha sonra tadını çıkarmak için hava geçirmez bir kapta saklamadan önce soğumaya bırakabilirsiniz.
Baharat Önerileri
Tercihinize göre aşağıdaki çeşnilerden birini seçin:
- Baharatlı Ayçiçeği Tohumları Yapın: 3 yemek kaşığı esmer şeker, 1 yemek kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı toz kimyon, 1/2 çay kaşığı tarçın, bir tutam toz karanfil, 1/2 çay kaşığı ile birleştirerek ay çekirdeklerinize lezzetli tatlı ve baharatlı bir tat katabilirsiniz. Acı biber, 3/4 çay kaşığı tuz ve 3/4 çay kaşığı kuru pul biber. Önce kabuğu çıkarılmış ay çekirdeklerini bir çırpılmış yumurta beyazına atın (bu, baharatların tohumlara yapışmasına yardımcı olacaktır), ardından baharatları ekleyin ve kaplamaya fırlatın. Normal şekilde kızartın.
- Aromalı ayçiçeği tohumları yapın: 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağını 1 1/2 yemek kaşığı kuru Ranch sos karışımı ile karıştırın. Kaplamak için ayçiçeği tohumlarını atın, ardından normal şekilde kızartın.
- Bal kavrulmuş ay çekirdeği yapın: Bunlar, öğle yemeği kutuları için mükemmeldir. Üç yemek kaşığı balı (hurma şurubu veya agave nektarı yerine de kullanılabilir) küçük bir tencerede kısık ateşte eritin. Bu sadece bir dakika sürmeli. 1 1/2 çay kaşığı ayçiçek yağı ve 1/2 çay kaşığı tuz ekleyin. Kaplamak ve normal şekilde kızartmak için kabuklu ayçiçeği tohumlarını atın.
- Diğer basit baharatları deneyin. Kombinasyon halinde veya kendi başlarına deneyebileceğiniz tonlarca başka çeşni vardır. Gerçekten hızlı bir çözüm arıyorsanız, kavurmadan önce ayçiçeği tohumlarınıza aşağıdakilerden herhangi birinin 1/4 çay kaşığını eklemeyi deneyin: Cajun baharatı, kuru barbekü baharatı, sarımsak tozu veya soğan tozu. Ayrıca gerçekten lezzetli bir atıştırmalık için kavrulmuş ay çekirdeklerinizi eritilmiş çikolataya batırmayı deneyebilirsiniz!
Şunlara da göz atın;
- Çekirdek kilo aldırır mı?
- Patlıcanın çekirdekleri nasıl çıkartılır?
- Neden çekirdeksiz üzümlerin çekirdekleri olur?
- Meyve çekirdekleri nasıl değerlendirilir?