Ana vatanı Meksika olan avokado, ülkemizde en çok Antalya ve İskenderun'da yetiştirilmektedir. Doktorlar tarafından bağışıklığı güçlendirdiği söylenen avokadonun tüketimi gün geçtikçe artıyor. İçeriğindeki zengin vitaminler sayesinde mutfaklardan eksik edilmemesi gereken avokado, tam anlamıyla bir demir kaynağıdır. Vücuttaki toksik maddeleri etkisiz hale getiren bu meyve, kalp ve damar hastalıklarına karşı da etkilidir. Düşük kalorisiyle diyet listelerinde de kendine yer bulan avokado, isteğe göre sade tüketilebilir veya farklı tariflerin içerisinde kullanılır. Peki, avokado nasıl soyulur ve nasıl tüketilir? İşte, avokado soyma yöntemleri:
Avokadolu tarifler sayfamızdan en lezzetli tariflere göz atabilirsiniz.
Öncelikle avokadoyu enine, tam 360 derece olacak şekilde kesin. Kesme esnasında içinde bulunan çekirdeğe zarar vermemeye dikkat edin. Avokadoyu kestikten sonra, iki elinizle tutarak ikiye ayırın.
Bıçakla çekirdeğe hafifçe vurduktan sonra çıkartabilirsiniz. Avokadoyu soymak için kullanabileceğiniz ilk yöntem kabuğunu elma soyar gibi soymaktır. Bu işlemi bıçakla veya elinizle yapabilirsiniz. Avokadonun kabuğu çok sert olmadığı için kolayca soyulur.
Avokado soyma işleminde kullanılan ikinci yöntem ise kaşık kullanmaktır. Yemek kaşığını kabuk ile meyve arasına yerleştirin. Kaşığı oyacak olarak kullanabilirsiniz. Meyveyi elinizle yavaşça döndürerek kabuğunu soyabilirsiniz.
Avokadonun kabuğunu soyduktan sonra önce enine, sonra dikine olacak şekilde kesin. Avokadoyu küp küp doğrayın.
Avokadoyu dilimledikten sonra üzerine bir miktar tuz ve limon suyu serpiştirerek sade bir şekilde tüketebilirsiniz.
Avokadoyu kahvaltıda yemek istiyorsanız, yumurta ve baharatlarla nefis bir karışım hazırlayabilirsiniz. Avokadonun çekirdeğini çıkarttıktan sonra orta kısımlarına oyuk açın ve yumurta sarısını bu kısma yerleştirin. Üzerine baharatlar serpiştirin ve fırında 10 dakika pişirin.
Avokadoyu dilimleyerek veya püre haline getirerek çorba yapımında kullanabilirsiniz. Veya sebze çorbalarının içerisine ekleyerek zenginleştirebilirsiniz.
Avokadonun en yaygın kullanımlarından biri de salataların içerisinde kullanmaktır. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler ve bol limonla nefis bir salata hazırlayabilir, diyet listelerine ekleyebilirsiniz.
Avokadoyu blender veya robottan geçirerek püre haline getirin. Hazırladığınız püreyi dip sos olarak kullanabilir veya sandviç ekmeklerine sürebilirsiniz. Avokadolu sandviçi yumurta ve kuşkonmaz ile zenginleştirebilirsiniz.
'Avokado nasıl tüketilir?' diye merak edenler için son önerimiz, tatlılar. Avokadoyu püre haline getirerek tatlı yapımında kullanabilirsiniz. Özellikle puding gibi sütlü tatlılar, avokado ile daha da lezzetli hale geliyor, bizden söylemesi.
Avokado çekirdeğinin acı bir tadı vardır ve doğrudan tüketilmesi önerilmez. Tüketmeden önce üzerindeki kahverengi deri tabakası çıkartılmalıdır. Daha sonra çekirdek rendelenmeli ve toz haline getirilmelidir. Bu şekilde salata ve güveçlerde kullanılabilir. Ancak avokado çekirdeğinin yüksek oranda tüketilmesi, kolesterolün yükselmesine, ağız içinde yara, kızarıklık ve kaşıntı oluşmasına neden olabilir.
Avokado, bekledikçe olgunlaşan bir meyvedir. Olgunlaşmamış avokado, sert bir yapıya sahip olduğu için kaşıkla tüketilmesi oldukça zordur. Ayrıca lezzeti de tam olarak oturmamış olur. Bu yüzden olgunlaşması için 2-3 gün beklemek daha doğru olacaktır.
Olgun avokadonun içi açık yeşil rengindedir. Eğer avokadonun içi kahverengiye dönmeye başladıysa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Renge ek olarak keskin ve kötü bir koku yayabilir. Bozulmuş avokadonun yenmesi, sağlık açısından tehlikelidir.
Şunlara da göz atın;