Hasta olduğumuzda, ateş aslında iyiye işarettir; vücudunuzun size bulaşan virüsü veya bakterileri öldürmeye çalışma şeklidir. Bununla birlikte, bir dezavantajı, artan vücut sıcaklığının genellikle insanların iştahını kapatmasıdır. Vücudunuzda meydana gelen savaşı kazanmak için ihtiyaç duyduğu enerji ve besin maddelerini vücudunuza sağlamak için ağzınıza bir şey almanız önemlidir. Enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olması için vücudunuza doğru yakıtı sağlamanız gerekir. Ve tıpkı yenmesi gereken belirli yiyecekler olduğu gibi, ateşiniz olduğunda da kaçınmanız gereken yiyecekler vardır.
Ateş sırasında hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini tartışmadan önce, kaçınmanız gerekenlere bir göz atalım. Sindirim sisteminiz iyi durumda olmadığı için, ateş sırasında sindirimi zor olan yiyecekler kaçınmalıyız. Ayrıca vücudunuza vitamin ve mineral içermeyen besinleri almamaya özen göstermeliyiz. Bunlara örnek; kırmızı et, kabuklu deniz ürünleri, sağlıksız atıştırmalıklar, pastörize edilmemiş süt ve benzeri ürünlerdir. Kahve ve alkol kaçınılması gereken besinlerdir. Ateşin yükselmesi terlemeye ve sıvı kaybetmeye neden olabilir. Kafein ve alkol sizi susuz bırakabileceğinden, bunlardan uzak durmak en iyisi.
Ateşiniz olduğunda, ağzınıza yalnızca mide dostu yiyeceklerin yanı sıra vücudunuzun büyük ölçüde ihtiyaç duyduğu besinler açısından zengin yiyecekler aldığımızdan emin olmalıyız. Ateş sırasında kendinizi iyi hissetmek ve aynı zamanda ateşin çok daha çabuk iyileşmesini istiyorsanız, tüketilmesi gereken yiyecekler:
Ateşiniz çıktığında bir kase sıcacık tavuk çorbasının size iyi gelmesinin birkaç nedeni vardır. İlk olarak, genel sıvı alımınızı artırarak vücut sıcaklığınızı düşürmenin yanı sıra toksinleri dışarı atmaya yardımcı olur. İkincisi, tavuk çorbası, vücuda hızlandırılmış iyileşme için ihtiyaç duyduğunuz proteini sağlar.
Bakınız; Tavuk suyu çorbası
Ateşiniz olduğunda, vücudunuzun ondan çok daha hızlı bir şekilde kurtulmak için alabileceği tüm proteinlere ihtiyacı vardır. En iyi protein kaynaklarından bazıları et-tavuk ve balıktır, ancak kolay sindirim için iyice pişirildiğinden emin olun hatta haşlanma tercih edilmesi daha iyidir. Balık, özellikle yağlı olanlar, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olan omega-3 yağ asitleri açısından zengindir.
Vücudunuza sebzelerden çok ihtiyaç duyulan besinleri hiçbir şey sağlayamaz. Zayıflamış mideniz tarafından daha kolay sindirilebilmeleri için sebzelerinizi iyice pişirmeniz iyi bir fikirdir. Aksi halde sadece karın ağrısı yaşayabilirsiniz, ayrıca vücudunuz sebzelerdeki vitamin ve mineralleri tam olarak ememeyebilir.
Ayrıca ateşiniz çıktığında bol miktarda meyve tüketmeniz de harika bir fikir. Çoğu meyve, güçlü bir bağışıklık sistemi için ihtiyacınız olan bir şey olan C vitamini ile doludur. İştahınız pencerenin dışındaysa, tüketilmesi çok daha kolay olduğu için taze meyve suları almanız şiddetle tavsiye edilir.
Doktorlar, vücuda enfeksiyonlara neden olan istilacı mikroplarla savaşmaya yardımcı olan iyi bakteriler sağladığı için ateşi olan herkes için yoğurdu tüketimini önermektedir. yoğurdu aynı zamanda vücudunuzun olabildiğince çabuk iyileşmesine yardımcı olan mükemmel bir protein kaynağıdır.
Bakınız; Ev yapımı yoğurt
Tavuk çorbası gibi, et suları da hasta olduğunuzda yardımcı olabilecek mükemmel sıvı ve elektrolit kaynaklarıdır. Sıcak olduklarında sinüs tıkanıklığını gidermeye de yardımcı olabilirler. Lezzetle doludurlar ve çeşitli besinler açısından zengindirler, ancak yine de sindirim sisteminizi yormazlar kemik suları, hayvan kemiklerinden elde edilen kolajen ve amino asitler (proteinin yapı taşları) açısından zengindir ve bu, daha hızlı bir iyileşmeyi desteklemeye yardımcı olabilir, ancak araştırma hala eksiktir.
Bakınız; Et suyu
Sarımsak, sağlık açısından birçok fayda sağlar ve yüzyıllardır bitkisel ilaçlarda kullanılmaktadır. Sarımsak antibakteriyel etkilere sahiptir. Sarımsak bağışıklık fonksiyonunu artırabilir ve soğuk algınlığı ve gribin şiddetini azaltabilir .Hasta olduğunuzda yemeğe sarımsak eklemek hem lezzet katabilir hem de yemeğinizi soğuk algınlığı veya grip semptomlarıyla savaşta daha etkili hale getirebilir.
Yazar:
Dr. Dyt. Ezgi Sakar Schoinas
instagram.com/dr.dyt.ezgisakar
Şunlara da göz atın;