Artan Pilavı Tekrar Isıtmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Artan pilav yeniden ısıtılır mı? Pilavı ısıtırken nelere dikkat etmek gerekir? İşte, artan pilavı tekrar ısıtmadan önce bilmeniz gereken en önemli nokta ve çözüm önerileri:
Artan Pilavı Tekrar Isıtmadan Önce Bilmeniz Gerekenler
10 Haziran 2024, 10:02

Pilav, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Genellikle ana yemeklerin tamamlayıcısı olarak bilinen bu yemek, çeşitli lezzetlerle birlikte sunulur. En çok tercih edileni ise, pirinç pilavıdır. Ancak artan yemekleri bir sonraki güne kadar saklıyor ve tekrar tekrar ısıtıyorsanız, gıda zehirlenmelerine karşı açık olabilirsiniz. Küçük bir püf noktasıyla, pilavdaki gıda zehirlenmesi riskini yok etmek mümkün.

pirinç pilavı

Artan Pilav Yenir Mi?

NHS, artan pilavı yeniden ısıtarak yemenin, sağlık açısından tehlikeli olduğunu söylüyor. Ancak buna sebep olan pilavı yeniden ısıtmak değil, pişen pilavın doğru saklanmaması. Pişmeyen pirincin içinde 'bacillus cereus' bakteri sporları bulunuyor. Bu bakteriler, çok çabuk üreyebilen bir yapıya sahip. Bazı bakteriler, pirinç pişmesine rağmen hayatta kalmayı başarabiliyor. Özellikle pirinci pişirdikten sonra oda sıcaklığında uzun bir süre bırakırsanız, pirincin içindeki sporlar, bakteriye dönüşebiliyor. Bu bakteri de kısa sürede çoğalıyor ve ishal, kusma gibi semptomlara neden olan toksinleri üretiyor. Yani, pişmiş pilav oda sıcaklığında ne kadar uzun bekletilirse, bu durumda pilavdaki tehlike giderek büyüyecektir. 

pirinç pilavı

Artan Pilav Nasıl Isıtılır?

Yukarıda anlattığımız olayın gerçekleşmemesi için, dikkat edeceğimiz bazı noktalar var elbet. Öncelikle pilavı pişirdikten sonra hemen servis etmeniz gerekir. Kalan pilavı ise hemen soğutmak için kapağını kapatarak buzdolabına kaldırmanız gerekir. 1 saatten fazla oda sıcaklığında bekleyen pilav, gıda zehirlenmesi bakımından daha riskli bir hale geliyor. Bu yüzden pilavı 1 saat içinde buzdolabına kaldırmak son derece önemli.

Pilavı yeniden ısıtırken, pirinçlerin tamamen piştiğinden emin olmanız gerekir. Üzerinden dumanlar çıkmalı ve pilavın her tarafı eşit bir şekilde ısınmalıdır. Pilavı buzdolabından çıkarttıktan sonra bir kez ısıttınız ve buna rağmen hala arttıysa, artık vedalaşmanız gerekiyor. Yemeklerin birden fazla kez ısıtılması, sağlık açısından büyük tehlikeler yaratabilir. Bu yüzden hangi yemeği yapacaksanız yapın, kişi sayısıyla orantılı bir şekilde hazırlamaya dikkat edin. 

Şunlara da göz atın;

  1. Dibi tutan pilav nasıl kurtarılır?
  2. Lapa olan pilav nasıl düzeltilir?
  3. Kişi sayısına göre pirinç pilavı ölçüleri
  4. Diyette pilav yenir mi?
  5. Değişik pilav tarifleri
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo