Aromaterapi, son zamanlarda çok popüler olan, fiziksel ve ruhsal rahatlığın en etkili yardımcılarından biridir. Stresten arınma, şifa bulma gibi nedenlerden ötürü uygulanan aromaterapi, uçucu yağların kullanılmasıyla uygulanır. Bu yağların, masaj veya koku yoluyla vücuda etki etmesi beklenir. Aromaterapi için en önemli nokta, kendimiz için en uygun ürünü bulabilmektir. Bunun için bir aromaterapi uzmanına danışabilirsiniz. Bazı yağlar, bazı bireylerde alerjik reaksiyonlara neden olduğu için, doktora danışmadan uygulanması önerilmez.
Aromaterapi Ne İşe Yarar?
Aromaterapi, uzman kişiler tarafından uygulandığında;
- Stres ve kaygının uzaklaşması
- Uyku sorunlarının tedavisi
- Cilt bozuklukları
- Kas ve eklem ağrıları
- Kan şekerinin dengelenmesi
- Saç bakımı
- Kan dolaşımının düzenlenmesi gibi işlevlere sahiptir.
Aromaterapide Hangi Yağlar Kullanılır?
- Badem yağı
- Hindistan cevizi yağı
- Hint yağı
- Gliserin
- Keratin
- Lavanta yağı
- Shea yağı
- Çay ağacı yağı
- Gül yağı
- Sarı kantaron yağı
- Argan yağı
- Defne yağı
- Biberiye yağı
- Ardıç yağı
- Kekik yağı
- Ekinezya yağı
- Tarçın yağı
- Rezene yağı
- Papatya yağı
- Zencefil yağı
- Melisa yağı
- Jojoba yağı
Bu yağlar uçucu yağ kategorisine girdiği için, doğrudan kullanmak yerine taşıyıcı yağlarla seyreltilmesi önerilir.
Aromaterapi Nasıl Uygulanır?
Aromaterapi, kullanılacak alana göre farklı yöntemlerle uygulanır. En yaygın olanları koku alma, sıcak-soğuk kompres, duş, krem ve masajdır.
- Koku: Temiz bir bez parçasına damlatılan yağ, belirli aralıklarla koklanır. Bu koku stres ve huzursuzluğu arındırır. Veya koku için tütsü, difüzör gibi yöntemler de denenebilir.
- Duş: Küvet su ile doldurulur. Su ılık olmalıdır. Suyun içerisine birkaç damla yukarıdaki yağlardan biri damlatılır. Suyun içerisinde 10-15 dakika beklemek, vücudun rahatlamasına ve kasların gevşemesine yardımcı olur.
- Buhar banyosu: Bir çaydanlıkta su kaynatılır. Sıcak su kovanın içerisine aktarılır. İçerisine lavanta, nane veya papatya yağı damlatılır. Hafifçe suyun üzerine eğildikten sonra, baş kısmı havlu ile örtülür ve buhar solunur.
- Masaj: Taşıyıcı yağla karıştırılarak aromaterapi yağlarından herhangi biriyle, cilde nazikçe masaj yapılır. Özellikle ağrının olduğu bölgelere uygulanması önerilir. Bu bölgelerde kan dolaşımı artar, kaslar gevşer ve ağrılar hafifler.
- Saç bakımı: Seçilen yağlardan biri, 2-3 damlayı geçmeyecek şekilde kullanılan şampuanın içerisine eklenebilir.
Önemli Not: Bu yağları kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Uçucu yağların kişilerin üzerindeki etkileri farklılık gösterir. Bu yüzden alerjik bünyeye sahip olan kişiler, yağı doğrudan cilde uygulamamalıdır.
Şunlara da göz atın;
- Gua sha masajı nasıl yapılır?
- Tırnakları uzatan yağlar
- Kirpikleri uzatan yağlar
- Ağda sonrası cilt bakımı
- Ayak peelingi nasıl yapılır?