Ananasgiller familyasına ait bir bitki olan ananas, sıcak ülkelerde yetişen tropikal meyvelerden biridir. Ana vatanı Güney Amerika olan bu meyve, güzel kokusu ve aromatik tadıyla çok sevilir. Özellikle kokteyl tariflerinde sık sık kullanılan ananas, B vitamini bakımından zengindir. Stresi gideren ve kan dolaşımını hızlandıran bu meyve, tansiyonun düşürülmesine de yardımcı olur. Saçlara parlak bir görünüm verir ve cildi nemlendirir. Ananasın faydaları sadece meyvesiyle sınırlı değildir. Kabuğu da oldukça önemli kullanım alanlarına sahiptir. Peki, ananas nasıl soyulur ve nasıl yenir? İşte, ananas tüketme yöntemleri:
Ananası soyabilmek için kullanabileceğiniz 3 farklı yöntem mevcuttur. Bu yöntemler:
Ananası soymanın ilk önemli noktası, uç kısımlarını kesmektir. Yeşil yapraklı kısımlar tüketmek için uygun değildir. Bu nedenle mutlaka kesilip çöpe atılması gerekir. Ananası yatay bir şekilde yatırın ve halka şeklinde dilimleyin. Dilimlediğiniz ananasın kenarlarını soyarak kullanıma uygun bir hale getirebilirsiniz.
Ananası keserken en çok uygulanan yöntemlerden biri de dik konumda kesmektir. Bunun için ananasın uçlarını temizleyin ve dik bir konuma getirin. Keskin bir bıçak yardımıyla yukarıdan aşağıya doğru kabuk kısımlarını kesin. Ananasın kabuklarını temizledikten sonra istediğiniz şekli verebilirsiniz.
İlk yöntemde olduğu gibi ananasın uçlarını temizleyin ve kalınlığı 1 parmak olacak şekilde halka halka dilimleyin. Daha sonra kabuk kısımlarını temizleyin. Halka şeklindeki ananasları bir enine, bir de boyuna olacak şekilde kesin ve küçük parçalara ayırın.
Ananas çiğ olarak tüketilebilen bir meyvedir. Ananas dilimlerini sade bir şekilde tüketebilir veya kek, pasta ve meyve salatası gibi tatlıların üzerine ekleyerek kullanabilirsiniz.
Anasın yaygın kullanımlarından biri de tavada kızartarak yemektir. Halka şeklinde dilimlediğiniz ananasları, yapışmaz bir tavada önlü arkalı kızartın. Daha sonra üzerini dondurma, tuzsuz peynir, krema veya badem ile süsleyerek tüketebilirsiniz.
Ananası blenderdan geçirerek sağlıklı bir içecek olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca yoğurt veya sütle birleştirerek smoothie yapımında da kullanabilirsiniz. Ananasın kullanım alanlarından biri de kokteyllerdir. Farklı meyve sularıyla karıştırarak alkolsüz kokteyl yapımında kullanabilirsiniz.
Ananası püre kıvamına getirerek tatlıların üzerine ilave edebilirsiniz. Böylece tatlılarınızı zenginleştirebilir ve farklı bir aroma katabilirsiniz. Ayrıca ananas, zeytinyağlı yemeklere de çok yakışmaktadır. Hazırladığınız yemeğin içerisine dilimlenmiş ananas ekleyerek yeni tatlar deneyebilirsiniz.
Ananasın iç kabuğunda, ananasın yenilebilen kısımlarından daha fazla bromelain maddesi bulunur. Bu madde sindirime ve zayıflamaya yardımcı olur. Ananas kabukları idrar söktürücü bir etkiye sahiptir. Bu sayede vücuttaki ödemlerin atılmasını kolaylaştırır. Ananas kabukları selülitleri giderme konusunda da etkilidir. Ananas kabuklarını kaynar suya atarak demleyebilir ve çay olarak tüketebilirsiniz. Ayrıca bu kabukları sirke yapımında da kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;