Algo latince "ağrı" loji ise "bilim" demektir. Algoloji 3 ay ya da daha uzun süren ağrıların tanı, tedavi ve takibinin yapıldığı tıp alanıdır.
Ağrı: bir kişinin vücudunda yara olsun ya da olmasın kişinin geçmişteki deneyimlerini de içine alan hoş olmayan emosyenel subjektif bir duyudur. Yani hoş olmayan, dışarıdan görülemeyen ve kişinin ifadesine itibar edilmesi gereken bir durumdur. Ağrı: kişinin "yaşam kalitesini" bozmaya başladığı andan itibaren hemen tedavi edilmelidir. Çünkü takiben depresyon bu klinik tabloya eklenir. Ağrı ve depresyon kronikleştikçe bir kısır döngüye girilir ve içinden çıkılamaz bir tablo gelişir. Ağrı; süresine göre, mekanizmasına göre, kaynaklandığı bölgeye göre sınıflandırılır.
Algoloji biliminin ilgilendiği ağrılar:
- Baş ağrıları
- Boyun, omuz, kol ağrıları
- Sırt ağrıları
- Bel ağrıları
- Bel fıtığı ameliyat sonrası yaşanan öncesinden farklı olan ağrılar
- Kalça eklem ve bacak ağrıları
- Siyatalji
- El bileği ağrıları (karpal tünel sendromu)
- Diyabetik nöropati (şeker hastalarında görülen ellerde ayaklarda yanma, batma, elektrik çarpması)
- Kanser ağrısı
- Fibromyalji
- Romatizmal hastalıklar
- Zona ağrısı
- Trigeminal nevralji
- Travma sonrası oluşan kırık ya da yaralanmalardan sonra devam eden ağrılar
- Psikosomatik ağrılar
- Herhangi bir ameliyat sonrası geçmeyen kronikleşen ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrıların nedenini araştırıp bulan, bu nedeni tedavi edebiliyorsa eden ya da yöneten bir bilimdir.
Algoloji Bölümü Ne Yapar?
- Algoloji bilimi başlıca bu ağrılara bakar ve kökten tedavi etmeye çalışır.
- Algoloji kliniklerine; tıbbın bütün branşlarındaki KRONİK AĞRISI olan herkes başvurabilir.
- Ağrı Uzmanı, Tıp fakültesini bitiren, Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Nöroloji veya Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anadal uzmanlıklarından birini yapan ve bu dalların üzerine, Yan Dal ya da Yüksek İhtisas dediğimiz üst ihtisas olarak Algoloji eğitimi alan Tıp doktorlarıdır. Oldukça uzun ve çok sınavlı bir eğitim alırlar.
- Algoloji Uzmanı saydığımız bu ağrıların hepsinin nedenini çözen, ve kalıcı tedavi etmeye çalışan ya da bazı özel ağrılarda, ağrıyı yöneten doktordur.
Algoloji Bölümünde Tedavi Nasıl Yapılır?
- Ağrılı hastada esas olan "hastanın ağrısını ayrıntısı ile ifade etmesi"dir. Bu bağlamda ağrının süresi, bölgesi, arttıran azaltan nedenler, şiddeti, şekli (yanma, acıma, bıçak saplanması, kesilme, oyulma, elektrik çapması, iğne batması, sızlama gibi) gibi çok özellikli sorular ve cevapları ile ağrı sınıflandırılmaya çalışılır.
- Ağrının mekanizmasını belirlemek tedavideki başarı yüzdesini arttırır.
- Ağrının kaynaklandığı bölgeye göre istenen görüntüleme yöntemlerine laboratuvar tetkikleri ilave edilmektedir.
- Algoloji de tedavi yönteminin esasını "medikal tedavi" oluşturmaktadır. İlaç kutularının üzerinde "ağrı kesici" ibaresi bulunamayabilir. Hatta antiepileptikler, antidepresanlar gibi ilaçlar kullanılabilir. Amaç hastalarım %70 inin fayda görmesidir.
- Fayda göremeyenlerde " girişimsel ağrı tedavileri" cerrahi girişimlerin uygulandığı özel ameliyathanelerde yapılır. Genel anestezi gerektirmeyen bu işlemlerde; bilinçli sedasyon uygulanır (hasta işlem anını hatırlamaz ama doktoru ile iletişim içerisindedir). Bu işlemler için görüntüleme cihazı, steril ameliyathane ortamı ve mutlak acil durumlar için gerekli tıbbi donanım gerekmektedir.
- Algoloji Bilimi "multidisipliner tedavi" gerektiren bir alandır. Yani hastalarımızın takip sürecinde iki bazen dört farklı branştan doktorun ayni anda hastayı değerlendirip tedavi etmesi gerekebilir.
- Amaç hastalarımızın kaybettikleri kaliteli yaşantılarını geri kazandırmaktır.
Yazar:
Prof. Dr. Emine Nur Tozan
instagram.com/prof.dr.eminenurtozan
Şunlara da göz atın;
- Boyun ağrısına ne iyi gelir?
- Bel ağrısı nasıl geçer?
- Kol ağrısına ne iyi gelir?
- Mide ağrısına ne iyi gelir?
- Karın ağrısı neden olur?