Adet döngüsü, kanamanın ilk gününden başlayıp, diğer regl kanamasının başlangıcına kadar olan süre olarak hesaplanmaktadır. Normalde adet döngüsü 21 ile 35 gün arasında değişkenlik gösterir. Eğer bu düzenin dışında kalan ara kanamalar yaşanıyorsa, regl döngüsü 21 günden az veya 35 günden fazla olacak şekilde tekrarlanıyorsa, adet düzensizliği olduğu düşünülebilir.
Sağlık sitesi healhtline'ın haberine göre adet düzensizliğine iyi gelen yöntemleri yazımızda derledik.
2013 yılında yapılan bir araştırmada 6 ay boyunca 5 gün, 35 dakikalık yoganın düzensiz menstrüasyonla ilgili hormonların düşürüldüğü gözlemlenmiştir. Ayrıca yoga yapmanın adet ağrılarına, depresyona ve anksiyeteye de iyi geldiği düşünülmektedir.
Kilodaki değişiklikler, adet döngüsünü etkileyebilir. Özellikle de ideal kilonuzun üzerindeyseniz, adet döngüsünü düzene sokmak için kilo vermeyi deneyebilirsiniz. Obezitesi olan kişilerin daha ağır ve şiddetli kanama yaşama ihtimali de daha yüksektir.
PCOS, adet düzensizliği nedenlerinden biridir. Düzenli olarak egzersiz yapmak, adet sürecinin daha hafif geçmesine, kilo vermeye ve PCOS sendromuna yakalanma riskini düşürmeye yardımcı olur.
Zencefil, adet düzensizliğini tedavi etmek için evde kullanılan yöntemlerden biridir. Ancak işe yaradığını gösteren bilimsel bir kanıt yoktur. 2014 yılında 92 kadında yapılan bir araştırmada, günlük zencefil takviyesinin adet esnasında kaybedilen kan miktarını azalttığı gözlemlenmiştir. Adetin ilk 3 gününde az miktarda zencefil tozu tüketmek, fiziksel ve davranışsal semptomları azaltmaya yardımcı olabilir.
2014 yılında yapılan bir araştırmada tarçının PCOS'lu kadınlar için etkili bir tedavi yöntemi olduğu gözlemlenmiştir. Tarçın, adet kanamasını, ağrıyı ve bulantıyı önemli ölçüde azaltabilir.
D vitamini eksikliği, adet düzensizliğine neden olabilir. Adet düzensizliğini önlemek için, beslenme programınıza B vitamini ve D vitamini takviyeleri ekleyebilir, vitamin bakımından zengin besinler tüketebilirsiniz.
2013 yılında yapılan araştırmalarda her gün 15 ml elma sirkesi içmenin PCOS'lu kadınlarda yumurtlama adetini eski haline getirebileceği görülmüştür. Bu çalışma yalnızca 7 kişide yapıldığından, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Ananas, adet düzensizliği için önerilen besinlerin başında gelir. Rahim ağzını yumuşattığı ve adeti düzene soktuğu düşünülmektedir. Ayrıca adet kramplarının azalmasına da yardımcı olabilir.
Önemli Not: Adet düzensizliğine doğru tedavi uygulayabilmek için, öncelikle nedenin bulunması gerekir. Yukarıda verilen yöntemler, sadece adet düzensizliğine yardımcı olmak amacıyla sunulmuştur. Kesin ve doğru tedavi için, mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekir.
Şunlara da göz atın;