Bebeklerin 6. ayda ek gıdaya geçmesi ile birlikte tükettikleri meyveler, büyüme ve gelişme açısından çok önemlidir. Meyveler, bebeklerin bağırsaklarını düzenler, vitamin ihtiyaçlarının büyük bir kısmını karşılar. Aynı zamanda sağlıksız atıştırmalıklardan uzak tutmaya da yardımcı olur. 9. aydan sonra parmak besin olarak kullanılan meyveler, bebeklerin yeme kabiliyetini geliştirir.
6-12 aylık çocuklarda günde bir porsiyon, 12-24 aylık çocuklarda ise günde iki porsiyon meyve tüketimi yeterlidir. Meyve tüketiminde aşırıya kaçmak, çocuğun diğer besinlere karşı iştahınızı azaltabilir ve yetersiz beslenmesine sebep olabilir. 6-24 aylık dönemde, meyve porsiyonlarının boyutunu artırmak yerine, meyve çeşitlerini artırabilirsiniz.
6. ayda ek gıdaya başladıktan sonra, toprakta yetişmeyen, kabuklu ve mevsime uygun meyveler seçilmelidir. Öncelikle bir meyve çeşidiyle başlanmalı, 3 gün beklenmeli, ardından çeşit sayısı artırılmalıdır. Bu aylarda kayısı, muz, şeftali, avokado, mango, armut gibi meyveler tercih edilebilir. Çeşitlilik sağlamak için, meyveler küçük porsiyonlarda toplam 1 orta boy meyveye denk gelecek şekilde hazırlanmalıdır.
Eğer meyve yerine meyve suları tercih edilecekse, evde katı meyve sıkacağı ile hazırlanan tamamen doğal meyve suları tercih edilmelidir. Bu sayede meyvenin lif ve vitamin içeriği kaybedilmemiş olur. Meyve suları, sıkıldıktan sonra hemen tüketilmelidir. Meyve suları, öğünlerden hemen önce verilmemelidir. Aksi takdirde çocuğun iştahı baskılanabilir ve midede doygunluğa neden olabilir. Bu yüzden öğünlerden 1 saat sonra meyve suyu tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Bu aşamada hazır meyve sularından uzak durulması gerekir. Hazır meyve sularının şeker içeriği çok yüksektir ve içindeki katkı maddeler da oldukça fazladır. Bu yüzden bebeklerin beslenmesine uygun değildir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük Budak
instagram.com/uzmdytaslihankucuk
Şunlara da göz atın;