Şerbetli tatlılar, baklava Türk mutfak kültüründe özel bir yere sahip. Baklava farklı illerde farklı formlar ve farklı tariflerle de uzun yıllardır tüketiliyor. Bu tarifimizde Amasya mutfağı ile özdeşleşmiş Tırtıl Baklava tarifine bakıyoruz. Peki, Tırtıl Baklava tarifi nasıl yapılır? İşte tarif için gerekli malzemeler ve tarifin yapılış aşamaları...
Amasya 'Şehzadeler Şehri' olarak bilinir ve zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Amasya'ta tarihsel olarak üretilen şerbetli tatlılar arasında Tırtıl Baklava da bulunur. Geçmişte Tırtıl baklava aslında yeni evli çiftlere sunulan bir menüde yer alıyormuş. Yani 'Velime Yemeği' içinde tırtıl baklavaya da yer veriliyormuş. Menüde tırtıl baklava ile beraber et ve pilav da yer alıyormuş.
Tırtıl Baklava, Amasya'da kullanılan bir isim. Aslında benzer tarif sarığı burma tatlısı, sarı burma tatlısı, sar burma tatlısı gibi farklı isimlerle farklı illerimizde de yapılır.
Peki, Tırtıl Baklava tarifi nasıl yapılıyor? İşte Amasya usülü Tırtıl Baklava tarifi için gerekli malzemeler, tarifin yapılış aşamaları ve püf noktaları.
Şerbeti için;
Açmak için;