Tam Ölçülü Şekerpare
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 15 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Hem gösterişli, hem oldukça lezzetli... Ramazan, bayram gelince internette tarifi en çok aranan tatlılar arasında şekerpare de yer alır? Peki, şekerpare tarifi nasıl yapılır? Bu makalemizde hem şekerpare adının nereden geldiğini hem videolu anlatımla adım adım tam kıvamında, tam ölçüsünde şekerpare tarifini bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım:

Şekerpare Hakkında

Şekerpare Türk mutfak kültüründe kendine has bir yere sahip ve Osmanlı saray mutfağından günümüze kadar ulaşıyor. Genellikle bayram zamanlarında veya misafir ağırlarken sunulur. İsteğe göre içerisinde ufalanmış fındık parçaları da kullanılır. Şerbet ile hazırlandığı için şeker değeri yüksektir. Bu nedenle ölçülü bir şekilde tüketilmesi önerilir.

Şekerpare Adı Nereden Geliyor?

Peki, şekerpare adı nereden geliyor? Türk Dil Kurumu'na göre kelime (şekerpare), Farsça şeker + pāreden geliyor. Bazı kaynaklara göre 'şakar-būre (börek) veya 'şeker-pâre (parça) yani şeker böreği, şeker parçası gibi ifadelerden türemiş durumda.

Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre şekerparenin bugün kullanılan 2 anlamı var:

Bu arada Osmanlı Sarayı'nda Zehra Şehsuvar Hatun da Şekerpare Hatun olarak anılıyordu.

1 Porsiyon Şekerpare Kaç Kaloridir?

Çay saatlerinde sunabileceğiniz tarifler arıyorsanız, mutfakların vazgeçilmezi olan şerbetli tatlılara göz atabilirsiniz. Dilerseniz, kısa sürede hazırlanan ekmek tatlısı veya  şam tatlısını da deneyebilirsiniz.

Tam Ölçülü Şekerpare Tarifi İçin

Malzemeler

Şerbeti için

Üzeri için

Tam Ölçülü Şekerpare

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  Servis Önerisi

Şekerpareyi Maraş dondurması veya kuşburnu şerbeti ile birlikte sunabilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Tüm malzemeler bilhassa tereyağı oda sıcaklığında olmalıdır. Tereyağının tamamen erimesi ve dağılması için oda sıcaklığında olması oldukça önemlidir. 
  • Un, pudra şekeri gibi katı ve toz malzemeler elenmelidir. Ve hamur yoğrulduktan sonra kendine gelebilmesi için en az 15-20 dakika buzdolabında bekletilmelidir. 
  • Şerbet hazırlanırken içerisine birkaç damla limon damlatılmalıdır ve kıvamının güzel olması için kaynadıktan sonra altı kısılmalı ve üzerine kapak kapatılarak 15 dakika kaynatılmalıdır. Bu işlem hem şerbetin kıvamını arttıracaktır, hem de şerbetin şekerlenmesini önleyecektir.
  • Şekerparenin en önemli püf noktası şerbeti verme aşamasıdır. Şekerpareye şerbet verme işleminde şerbet ve şekerparenin sıcak olması gerekmektedir. İkisinin de ilk sıcağı çıktıktan sonra şerbetin verilmesi gerekmektedir. Böylece şekerpareler şerbeti tam ve eşit bir şekilde çekecektir.

Tarif Kategorileri

Şerbetli Tatlı Tarifleri Öğle Yemeği Video Tarifler Osmanlı Mutfağı Tatlı Tarifleri MasterChef Tarifleri Pratik Tatlı Tarifleri Bayram Tatlıları

Benzer Tarifler

Şehrazat Tatlısı
Fincanda Kadayıf Tatlısı
Kesme irmik tatlısı
Balkız tatlısı
Havuç Dilim Baklava
Şileki Tatlısı