Parmak Tatlısı
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 6 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Şerbetli ve pratik tatlı sevenlerin vazgeçilmezi olan parmak tatlısı, günün her saatinde sofraları süsler. Yapılışı oldukça hızlı ve kolay olan parmak tatlısı hafif tadıyla birlikte herkesin damak zevkine hitap eder. Aniden gelen misafirlere rahatça ikram edebileceğiniz bu tatlı, farklı lezzetiyle tam not alır. Özellikle dolapta soğutulduktan sonra servis edildiğinde aranan lezzeti tam anlamıyla sunar. Ağızda dağılan kıvamı ve şerbeti içine çeken parmak tatlısını yaparken istediğiniz gibi şekil verebilirsiniz. Hem şerbetli hem de oldukça hafif bir tatlı olan parmak tatlısı, herkesin gözünü doldurmayı başarır. Çay yanında, Ramazan ayında iftar sofralarında ya da özel günlerde kolaylıkla servis edebilirsiniz. Üzerine çeşitli süslemeler yaparak kendi istediğiniz şekilde sunum yapabilirsiniz. 

Bayramların vazgeçilmezi haline gelen şerbetli tatlılar ile siz de herkesi kendinize hayran bırakabilirsiniz. Geleneksel tatlar arasında yer alan şam tatlısı ve şekerpare tarifine göz atmayı unutmayın.

Parmak Tatlısı Tarifi İçin

Malzemeler

Bulamak İçin:

Şerbeti İçin: 


Parmak Tatlısı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Parmak tatlısı yapılışı itibariyle en kolay şerbetli tatlılar arasında yerini alır. Yapım aşamasında bütün malzemeler bir araya getirilir. Şerbeti için su ve şeker tencerede birleştirilir.
  2. Daha sonra şeker eriyene dek karıştırılır ve ocağın altı açılır. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kaynatılır ve içine limon suyu eklenir.
  3. Ardından ise soğumaya bırakılır. Hamur için un hariç gerekli olan tüm malzemeler bir kaba alınır. Un azar azar eklenerek, ele yapışmayan bir hamur kıvamı elde edilene kadar yoğurulur.
  4. Hazırlanan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve elde yuvarlanarak silindir şekli verilir. Bir tabağa beş yemek kaşığı irmik alınır ve hazırlanan hamurlar irmiğe bulanır.
  5. Ardından yağlı kağıt serilmiş olan tepsiye aralıklarla yerleştirilir. Tepsiye dizilen hamur parçalarını önceden ısıtılmış 180 derece fırına konur.
  6. Üstleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Fırından çıkarılan tatlılar anında başka bir kaba aktarılır.
  7. Tencerede soğumaya bırakılan şerbet, tatlının üzerine dökülerek dağıtılır. Tatlı şerbeti tamamen çekene kadar oda sıcaklığında bekletilir.
  8. Şerbeti çekmiş olan parmak tatlısı, üstünde toz antep fıstığı ya da Hindistan ceviziyle birlikte süslenerek servis edilir. 

Parmak Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Şerbet soğuk, tatlı sıcakken yapılan birleştirme işleminde oldukça dikkatli olunmalıdır.
  2. Tatlının lezzet kıvamının belirlendiği bu aşamada şerbet her bölgeye eşit olacak şekilde dağıtılmalıdır. Tatlının ve şerbetin sıcaklığı ayarında olmalıdır.
  3. Göze hitap eden bir sunum yapmak isteyen kişiler, parmak tatlısının üstünü toz Antep fıstığı taneleri ya da Hindistan ceviziyle birlikte süsleyebilirler.
  4. Lezzet olarak herkesin damak zevkine uyum sağlayan bu tatlıyı, çeşitli süslemeler yaparak ağız sulandıran bir sunum tabağı hazırlayabilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Çay Saati Tarifleri Bayram Tatlıları Şerbetli Tatlı Tarifleri Pratik Tatlı Tarifleri Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Altın bilezik tatlısı
Şehrazat Tatlısı
Fincanda Kadayıf Tatlısı
Kesme irmik tatlısı
Balkız tatlısı
Havuç Dilim Baklava