Padişah Yastığı
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 10 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan padişah yastığı tatlısı, gösterişli ve süslü olmasıyla biliniyor. Yapımında yumuşacık kek, krema ve şerbet kullanılan bu tatlı, görünümüyle ekmek kadayıfını andırıyor. Ancak ekmek kadayıfından daha şaşaalı olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bayram sofralarında yer verilen padişah yastığı, dilimlenerek servis ediliyor. İsteğe göre kaymak veya dondurma ile sunmak da mümkün. Listedeki malzemelere göz attıysanız, nefis padişah yastığı tarifi için detaylara geçebiliriz.

Padişah Yastığı Tatlısının Püf Noktaları: Tarifte hem kek, hem de şerbet mutlaka soğumuş olmalıdır. Krema yapımında yoğurt yerine labne peyniri de tercih edebilirsiniz.

Şerbetli tatlılara doyamayanlar için; meşhur hira tatlısı, kaymakpare ve haşhaşlı revani tarifini de buraya bırakıyoruz.

Padişah Yastığı Tarifi İçin

Malzemeler

Keki için:

Kreması için:

Şerbeti için:

Padişah Yastığı

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Şerbeti için; Öncelikle şerbet için gereken malzemeleri bir tencereye alın.
  2. Şeker eriyene kadar şerbeti karıştırın. Şeker eriğinde ocağın altını açın ve şerbeti kaynatın.
  3. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika daha kaynatın. Ardından ocağın altını kapatarak soğumaya bırakın.
  4. Kek için; Bir kabın içerisine yumurta ve şekeri alarak mikserle çırpın.
  5. Karışım köpük kıvamına geldiğinde üzerine ılık su ekleyerek çırpmaya devam edin.
  6. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyerek tekrar karıştırın.
  7. 24 cm'lik kelepçeli kalıbın alt kısmına yağlı kağıt serin.
  8. Kalıbın içerisine hazırladığınız kek harcını dökün. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında yaklaşık 35 dakika pişirin.
  9. Kekin pişip pişmediğini anlamak için kürdan testi yapmayı unutmayın.
  10. Kreması için; Kek pişerken bir kabın içerisinde toz krem şanti ve soğuk sütü karıştırın.
  11. Ardından üzerine süzme yoğurt ekleyerek tekrar karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
  12. Pişen keki oda sıcaklığında bekletin. Kek soğuduğunda kelepçeli kalıptan çıkartın ve enine doğru ortadan ikiye kesin.
  13. Kekin alt tarafını servis tabağına alın ve kelepçeli kalıbı tekrar geçirin.
  14. Üst tarafını ise başka bir servis tabağına alın. İki keki de soğuyan şerbetle eşit olacak şekilde ıslatın.
  15. Kelepçeli kalıpta olan kekin üzerine kremayı sürün ve her tarafına yayın.
  16. Kekin üst tarafını ise ters çevirerek kremanın üzerine yerleştirin.
  17. Hazırladığınız padişah yastığının üst kısmını antep fıstığı ve hindistan cevizi ile süsleyin.
  18. Padişah yastığı tatlısını 1 gece buzdolabında dinlendirdikten sonra servis edin. Afiyet olsun.

Tarif Kategorileri

Şerbetli Tatlı Tarifleri Osmanlı Mutfağı Kek Tarifleri Tatlı Tarifleri Kremalı Tatlılar Bayram Tatlıları Çay Saati Tarifleri

Benzer Tarifler

Şehrazat Tatlısı
Fincanda Kadayıf Tatlısı
Kesme irmik tatlısı
Balkız tatlısı
Havuç Dilim Baklava
Şileki Tatlısı