Hakan helvası anlamına gelen ve Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan helva-i hakani, ilk kez Edirne'de yapılmıştır. Tepsi içerisinde sunulan bu tatlı, Fatih Sultan Mehmet'in en sevdiği tatlılar arasındadır ve helva sohbetleri adı verilen toplantılara ön ayak olmasıyla bilinir. Genellikle Ramazan aylarında sık sık tüketilir. Ana malzemesi bal, süt ve pirinç unudur. Türk helva geleneğinde üç temel malzeme vardır; Un, nişasta ve irmik. Günümüzde helva yapımında şeker kullanılsa da, eski zamanlarda tatlandırmak için bal ve pekmez kullanılırdı. Balın kalitesi, helvanın lezzetini etkileyen en önemli unsurlardan biri olarak kabul edilir. Ayrıca eski zamanlarda hazırlanan helvaların en önemli püf noktası helvanın ağır ateşte pişirilmesinden geçer. Helva-i hakani'yi diğer helvalardan ayıran en önemli özellik ise dönemin hakanlarına, yani padişahlara, ikram edilmesidir. Malzemeleriniz hazırsa, mutfaklarda Osmanlı sarayının esintilerini hissettiren helva-i hakan tarifine başlayabiliriz.
Gerçek irmik helvası, sütlü irmik helvası ve şerbetli irmik tatlısı çeşitlerine de göz atmayı unutmayın.
Helva-i Hakani Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?
1 Porsiyon Helva-i Hakani Kaç Kaloridir?