Ayvaların kabuklarını ve çekirdeklerini iyice temizleyin. Bir tencereye koyduğunuz birkaç bardak suyun içinde haşlayıp iyice yumuşaması bekleyin. Haşlanan ayvaları rondodan geçirin, bir ölçü kabında ölçüp bire bir şekerini ilave ederek çok kısık ateşte pelte kıvamına gelene kadar karıştırın.
Pelte kıvamına geldikten sonra çubuk vanilyaları sıyırıp karıştırın, limon suyunu da ilave ederek 5 dakika daha karıştırın. Pişirme süresince, yaklaşık 2.5-3 saat başından ayrılmayın ve devamlı karıştırın. Bir payreks kabı limon suyuyla ıslatın, sonra içine pişen ayva helvasını dökün. Soğuduğunda kalıbını almış olacak, katılaşacak. Soğuduğunda arzu ettiğiniz şekillerde kesip, kaymakla servisini yapın.