- Kuru bakla ve gambilyayı (Gambilya, gambili, gumbilya gibi söylenişleri olan, mercimek büyüklüğünde yabani bakla da denilen, özellikle Ege adalarında fava diye de satılan bir bakla türüdür) iyice yıkayın.
- Daha sonra bir-iki parmak üstüne çıkacak kadar su koyup, içerisine soğan, havuç, sarımsak, tuz ve şeker ilave edin. Kısık ateşte ara ara karıştırarak lapa haline gelene kadar pişirin ve ılımaya bırakın.
- Daha sonra el robotu ile pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırın. İnce olarak doğradığınız dereotlarını içine koyup tekrar karıştırın ve payreks bir tepsiye döküp düzleyerek soğumaya bırakın.
- Soğuduktan sonra istediğiniz şekillerde kesip, üzerine doğranmış kırmızı soğan ve dereotu koyun. 1 dilim limon ve sızma zeytinyağı gezdirerek servis yapın. Afiyet olsun.
Dilerseniz, klasik fava tarifine de göz atabilirsiniz.