- Ekmeklik un, tam buğday unu, sarı un, ekşi maya ve suyu derin bir karıştırma kabına alın. Mikserin hamur yoğurma aparatı ile 5-6 dakika yoğurun. Ekmeğin gözenekli olmasını istiyorsanız, mayayı tuzdan sonra ilave edebilirsiniz.
- Un ve su tamamen karıştığında, hamuru 30-60 dakika dinlendirin.
- Son olarak kaya tuzunu suyla eritip ilave edin. Hamur pürüzsüz ve ele yapışmayacak kıvama gelinceye kadar mikserde yoğurmaya devam edin.
- Hamuru 1’er saat arayla oda ısısında 3 kez katlayarak dinlenmeye bırakın. Daha sonra hamuru 2 veya 3 eşit parçaya bölerek şekil verip mayalama sepetine alın ve üstlerini kurumaması için örtün.
- Hamuru bu şekilde 1 saat oda ısısında beklettikten sonra buzdolabına alın. Soğuk mayalanma için 12-24 saat buzdolabında bekletin. Dolaptan çıkarır çıkarmaz fırına atın. Oda ısısında bekletmeyin, hamurunuz yayılır.
- Mayalanan hamura jilet yardımıyla çizik atın. Daha sonra pişirme yöntemlerinden birini seçerek ekmeklerinizi pişirin.
- Ekşi mayalı beyaz ekmeği, yanına çok yakışan çorba tarifleri ile birlikte servis edebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Tarifinin Püf Noktaları Nelerdir?
- Ekmek hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hamurun kıvamıdır. Kıvamı tutturana kadar yoğurma işlemine devam edin.
- Kıvamı tutunca tarifte belirtilen şekilde dinlendirin.
- Yaz mevsiminde 150 gram, kış mevsiminde ise 200 gram maya kullanın.
- Hazırlanan hamuru oda sıcaklığında bekletmeyin. Aksi takdirde kıvamı bozularak şekil vermesi zorlaşacaktır.
1 Porsiyon Ekşi Mayalı Beyaz Ekmek Kaç Kaloridir?
Evdeki malzemelerle hazırlanan ekşi mayalı beyaz ekmeğin bir porsiyonu 320, orta boyutlarda bir dilimi ise 95 kaloridir. Kilo kontrolünde olanların ölçülü bir şekilde tüketmesi tavsiye edilir.
Siz de kendi ekmeklerinizi hazırlayarak doğal ve sağlıklı beslenmek istiyorsanız, ekmek tariflerine göz atabilirsiniz. Popüler çeşitlerden biri olan biberli ekmek tarifini denemeyi unutmayın.