Andaloz çorbası tarifi televizyonlardaki yarışma programlarının etkisiyle bir kez daha gündemde. Peki, nedir Andaloz çorbası? Nerenin tarifi? Bu tarifimizde hem bu soruların yanıtlarına bakıyoruz hem Andaloz çorbası tarifi için gerekli malzemeleri ve tarifin yapılış aşamalarını paylaşıyoruz.
Dünya üzerinde değişik kültürlerin farklı coğrafi koşullara, yetişen ürünlere ve yemek kültürüne özgü çorbaları var. Bazı çorbalar ise biraz esinlenerek üretilmiş durumda bu nedenle birbirlerine benzemeleri de anormal değil. Bu yazımızda Türkiye'de Andoloz çorbası olarak bilinen çorba tarifine mercek tutuyoruz. Andoloz kelimesi kulağa tanıdık gelen bir kelime ve Endülüs'ü anımsatıyor. Dolayısıyla Türkiye'de Andaloz çorbası olarak bilinen tarifin zengin mutfak kültürüne sahip Endülüs'e ait olması oldukça mümkün. Ancak İspanya'da oldukça popüler olan Andaluz çorbası aslında soğuk yapılan ve Gazpacho olarak bilinen çorba. Gazpacho özellikle sıcak yaz aylarında İspanya ve Portekiz'de sık tüketilir. Çeşitli varyantları vardır.
Encyclopedia.com 'andalouse' kelimesinin anlamları için şu tarifleri veriyor:
1. Pirinç ve domatesli yemekler.
2. Mayonezli domates püresi ve doğranmış biberli Fransız sosu
3. Domates, pirinç, jambon ve çırpılmış yumurta ile süslenmiş şeffaf tavuk çorbası.
Türkiye'de tüketilen Andaloz çorbası ise sıcak tüketilen ve pirinç ilaveli bir çorba. Türkiye'deki Andaloz çorbasının tarifi, malzemeleri ve yapılış aşamaları ise şöyle:
Pirinç için:
Çorba için: