Zerdeçal Kilo Vermenize Yardımcı Olur mu?
Zerdeçal, kalp ve beyin ile ilgili potansiyel sağlık yararları olan, yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Peki zerdeçal kilo vermenize yardımcı olur mu:

Zerdeçal, kalp ve beyin ile ilgili potansiyel sağlık yararları olan, yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Kilo kaybına yardımcı olsa da bunu doğrulamak için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Altın baharat olarak da bilinen zerdeçal, Asya mutfağında popülerdir ve binlerce yıldır geleneksel Hint tıbbının veya Ayurveda'nın bir parçası olmuştur.

Zerdeçalın sağlık özelliklerinin çoğu, güçlü antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip bir bileşik olan kurkumine atfedilebilir. Son araştırmalar zerdeçalın kilo vermede rol oynayabileceğini gösteriyor. Ancak bunun etkili olup olmadığını ve sonuçları görmek için ne kadar almanız gerektiğini merak edebilirsiniz.


Zerdeçal Ve Kilo Kaybı

Son araştırmalar zerdeçalın kilo vermedeki rolünü inceledi.

Aslında test tüpü çalışmaları, kurkuminin obezitede rol oynayan belirli inflamatuar belirteçleri baskılayabildiğini öne sürüyor. Bu belirteçler genellikle aşırı kilolu veya obezitesi olan kişilerde yükselir.

Hayvan çalışmaları, bu bileşiğin kilo kaybını destekleyebileceğini, yağ dokusu büyümesini azaltabileceğini, kilo almayı engelleyebileceğini ve insülin hormonuna duyarlılığınızı artırabileceğini gösteriyor. Dahası, daha önce kilo veremeyen 44 kişi üzerinde yapılan 30 günlük bir çalışma, günde iki kez 800 mg kurkumin ve 8 mg piperin takviyesi almanın vücut ağırlığında, vücut kitle indeksinde (BMI) ve kilo kaybında önemli azalmalara yol açtığını buldu.

Piperin, karabiberde bulunan ve kurkumin emilimini %2.000'e kadar artırabilen bir bileşiktir.

Ayrıca, 1.600'den fazla kişide yapılan 21 çalışmanın gözden geçirilmesi, kurkumin alımını kilo, BMI ve bel çevresinin azalmasıyla ilişkilendirdi. Ayrıca metabolizmanızı düzenlemeye yardımcı olan bir hormon olan adiponektin düzeylerinde artış olduğu da belirtildi.

Mevcut araştırmalar umut verici olsa da, zerdeçalın kilo kaybı için önerilebilmesi için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.


Zerdeçal Güvenliği Ve Olumsuz Etkileri

Genel olarak zerdeçal ve kurkumin güvenli kabul edilir. Kısa vadeli araştırmalar, günde 8 grama kadar kurkumin almanın sağlık açısından çok az risk oluşturduğunu gösteriyor ancak uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç var.

Bununla birlikte, bu bileşiğin yüksek dozlarını alan bazı kişiler, alerjik reaksiyonlar, bulantı, kusma, mide ağrısı, kabızlık, deri döküntüsü veya ishal gibi olumsuz etkiler yaşayabilir. Ayrıca aşağıdaki rahatsızlıklara sahip olanlar zerdeçal takviyelerinden kaçınmalıdır:

  1. Kanama Bozuklukları: Zerdeçal kanın pıhtılaşmasını engelleyebilir ve bu da kanama bozukluğu olan kişilerde sorunlara neden olabilir.
  2. Diyabet: Bu takviyeler diyabet ilaçlarıyla etkileşime girebilir ve kan şekeri düzeylerinin çok düşmesine neden olabilir.
  3. Demir Eksikliği: Zerdeçal demir emilimini engelleyebilir.
  4. Böbrek Taşı:  Bu baharat, kalsiyuma bağlanabilen ve böbrek taşı oluşumuna katkıda bulunabilen bileşikler olan oksalatlar bakımından yüksektir.

Bu takviyelerin hamile veya emziren kadınlar arasında güvenliğine ilişkin yeterli kanıt bulunmadığını unutmayın. Bu nedenle bunlardan uzak durmaları gerekir. Üstelik bazı zerdeçal ürünleri, etikette belirtilmeyen dolgu maddeleri içerebilir.

Kurkumin ayrıca antikoagülanlar, antibiyotikler, kardiyovasküler ilaçlar, antihistaminikler ve kemoterapi ilaçları dahil olmak üzere birçok ilaçla etkileşime girebilir. Zerdeçal veya kurkumin takviyelerinin sizin için uygun olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanınıza danışın.


Zerdeçal Nasıl Kullanılır?

Zerdeçalın çeşitli formları vardır, ancak onu kullanmanın en kolay yolu yemek pişirme baharatıdır. Ayrıca zerdeçal zencefil çayı ve süt, zerdeçal, zencefil, karabiber ve tarçın tozunun ısıtılmasıyla yapılan altın süt gibi içeceklerde de tüketilir.

Hint mutfağında zerdeçal, karabiber ve bal, zencefil, zeytinyağı ve hindistancevizi yağı gibi diğer malzemelerle birlikte çayda yaygın olarak tüketilir.

Bununla birlikte, insanlar üzerinde yapılan çoğu çalışma, sağlık yararlarının yalnızca zerdeçal ekstraktlarında veya kurkumin takviyelerinde bulunanlar gibi daha yüksek dozlarda görüldüğünü ileri sürmektedir. Bunun nedeni zerdeçalın az miktarda baharat olarak kullanılmasıdır. Üstelik baharat sadece %2-8 oranında kurkumin içerirken ekstraktlarda %95'e kadar kurkumin bulunur. Bileşimleri kurkumin emilimini önemli ölçüde artırdığı için karabiber içeren bir takviye seçmek isteyebilirsiniz.

Bu takviyeler için resmi bir dozaj yönergesi bulunmamasına rağmen çoğu araştırma, potansiyel faydaları görmek için günde 500-2.000 mg zerdeçal ekstraktının yeterli olduğunu öne sürüyor.

Bununla birlikte, uzun vadeli güvenlik araştırması mevcut olmadığından, tek seferde 2-3 aydan daha uzun süre yüksek dozda zerdeçal almaktan kaçınmalısınız.

Zerdeçalın kilo vermeye yardımcı olmasını beklememelisiniz ancak bu güçlü bitkinin beyin rahatsızlıkları ve kalp hastalığı riskinizi azaltmak gibi birçok başka faydası da vardır.

Zerdeçal ve kurkumin de dahil olmak üzere aldığınız takviyeleri sağlık uzmanınıza bildirmeyi unutmayın.

Şunlara da göz atın;

  1. Zerdeçal nasıl kurutulur?
  2. Zerdeçal çayı nasıl yapılır?
  3. Zerdeçal tozu nasıl tüketilir?
  4. Zerdeçal nasıl yetiştirilir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.

Haber Kategorileri

Sağlıklı Beslenme

Lezzetli Haberler

Americano Nedir, Nasıl Yapılır?
Pizza Kaç Kalori? Nasıl Hesaplanır?
Mehmet Yaşin: Bizde glutensiz beslenmek moda oldu
Hangi Burç Hangi Keki Sever?
Sirke Anası Yenir Mi?
20 Kasım 2024 Masterchef: İlk Oyunun Kazananı Belli Oldu!