Yemek Sunumu İlkeleri: Şık Bir Yemek Sunumu Nasıl Yapılır?
Tabaklama nasıl yapılır? Yemek sunumunda nelere dikkat etmek gerekir? İşte, profesyonel şefler gibi şık bir yemek sunumu yapmak için bilmeniz gereken püf noktaları:

Tabaklama, bir diğer adıyla yemek sunumu, yemeğin lezzeti kadar önemli bir noktadır. Özellikle kalabalık bir misafir grubu ağırlayacaksanız veya güzel bir sofra kurmak istiyorsanız, hazırladığınız yemeklerin yanı sıra yemeğinizi nasıl sunacağınıza da dikkat etmeniz gerekir. Yemek sunumunun temelinde 3 ilke bulunur. Bu ilkelere göz atarak siz de sunumlarınızı daha şık bir hale getirebilirsiniz. İşte, yemek sunumu yaparken bilmeniz gerekenler:

Yemek Sunumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Tabak Seçimi

Tabak seçiminde orta boyutlu tabaklar kullanmaya çalışın. Tabak çok büyükse yiyecekler kaybolmuş gibi, çok küçükse aşırı doldurulmuş gibi görünür. Parlak ve cesur renkler, yemeğinizin önüne geçebilir. Normal yemeklerde beyaz tabakları, renkli yemeklerde ise siyah tabakları tercih edebilirsiniz. Yiyecekler kare yerine yuvarlak tabaklarda daha iyi görünür ve daha kolay süslenebilir.

  1. Yiyeceği Yerleştirin

Yiyecekleri tabağın her yerine dağıtmak yerine üst üste yığın. Birkaç dilim köfte servis edecekseniz, birini diğerinin üzerine yarım şekilde koyun. Tabağınızda mutlaka protein, karbonhidrat ve sebzeye yer verin. Tabağın kenarlarında boşluk bırakın. 

  1. Lekeleri Silin

Yemeğinizi tabağa yerleştirirken sıçramalar olduysa, bu damlaları mutlaka silin. Tabağın üzerinde parmak izi, yemek damlası gibi lekelerin olmasına izin vermeyin.

Yemek Sunumunun Temel Unsurları

  1. Basitlik: Yemeğinizde odaklanacak bir malzeme seçin. Tabağı tıka basa doldurmak yerine o malzemeyi ön plana çıkartın.
  2. Denge: Sunum, asla aromanın ve yemeğin işlevinin önüne geçmemelidir.
  3. Doğru Porsiyon: Tabaktaki malzemeler ne çok fazla olmalı, ne de çok az.
  4. Ana Malzeme: Ana malzemeyi ön plana çıkartın. Yanına destekleyici malzemeler ekleyin. Destekleyici malzemeler; Garnitür, sos ve mikro yeşillikler olabilir.

Klasik Yemek Sunumu

Klasik tabaklamada, tabakta 3 temel yemek malzemesi bulunmalıdır. Bunlar ana yemek, nişasta/karbonhidrat ve sebzelerdir. Tabağı saat olarak düşünün ve yemekleri buna göre yerleştirin. 

  1. Ana yemek: Saat 3 ile 9 arası
  2. Nişasta: Saat 9 ile 11 arası
  3. Sebzeler: Saat 11 ile 3 arası

Yemek Sunumunda Destekleyici Malzemeler

  1. Soslar: Sosları tabağın etrafına nokta şeklinde ekleyebilirsiniz. Sosu yemeğin üzerine koyduktan sonra, kaşıkta kalan son kısmı tabağa dökün veya serpiştirin.
  2. Şekil verilmiş malzemeler: Sebzeleri şekil vererek doğrayın. Et filetolarını çapraz olarak dilimleyin. Küçük ama şık detaylar ekleyin.
  3. Garnitürler: Garnitürleri tabağın bir köşesine yığmaktan kaçının. Ana yemeğin çevresine yayarak renk cümbüşü yaratın. Garnitürleri daima yenilebilir malzemelerden seçin. Örneğin, bezelye, havuç vb. 


Bu noktalara dikkat ederek, siz de istediğiniz gibi şık sunumla bir tabaklama yapabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Başlangıç yemekleri
  2. Şık sunumlu ikramlar
  3. Kanepe tarifleri
  4. Ana yemek tarifleri
  5. Davet sofraları için öneriler

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Krem Peynir Yerine Kullanılabilecek 9 Lezzet
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Çikolata Soslu Tatlılar: Çikolata Sosuyla Yapılan 14 Nefis Tarif
Sebzeli Kek Tarifleri: 10 Lezzetli Sebzeli Kek Tarifi
Soğuk havalarda cilt bakımı için 10 öneri
Bağırsakları Harekete Geçiren Besinler Nelerdir?