Turpgiller familyasına ait bir bitki olan wasabi, Uzak Doğu ülkelerinde sık sık kullanılıyor. Bazı ülkelerde 'Japon turbu' olarak da biliniyor. Bir kök bitkisi olan wasabi (vasabi) özel rendeyle rendelenirken macun kıvamına getiriliyor. Wasabinin acısı önce burun deliklerinde, sonrasında ise solunum yollarında yakıcı bir etki oluşturuyor. Bu nedenle wasabi tüketilirken aşırıya kaçılmaması gerektiği de söyleniyor. Fakat wasabinin acısı, normal biberlerde olduğu gibi sürekli sürmüyor. Bu keskin acı yalnızca 15 dakika sürüyor. Bu nedenle restoranlarda sipariş üzerine hazırlanması öneriliyor. Evde yapılacaksa, yemeğe başlamadan hemen önce hazırlanıyor ve sofralardaki yerini alıyor. Hem yetiştirilmesi, hem de hasadı zor olduğu için pahalı fiyatlarla tezgahlardaki yerini alıyor. Genellikle yeşil gıda boyası ve hardal ile karıştırılarak yalancı wasabi sosları kullanılıyor.
Wasabinin Faydaları Nelerdir?
Wasabi, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Acı tadıyla bilinen wasabi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasına destek olarak kabızlığı giderir. Kan pıhtılaşmasının önüne geçer.
Wasabi Sosu Nasıl Yapılır?
Wasabi nadir görülen bir bitki olduğu için, gerçek wasabi sosunu hazırlamak pek mümkün değil. Yine de tarifi öğrenmek isteyenler için wasabi sosunun yapım aşamalarını sizlerle paylaşıyoruz. Wasabi Nasıl Tüketilir? Önemli Not: Daha önce hiç wasabi denemediyseniz, bu sostan çok az miktarda alarak tadına bakmanız daha iyi olacaktır. Eğer kök sebzelere veya acılı yiyeceklere alerjiniz varsa, ciddi bir kronik rahatsızlığınız varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız, özel bir diyet uyguluyorsanız veya hamileyseniz wasabi tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın, sağlığınızı riske atmayın. Wasabi gibi güçlü etkilere sahip olan sosları ve yiyecekleri, doktora danışmadan tüketmeyin. Şunlara da göz atın;